Τι είναι το Cutty Sark που έδωσε το όνομά του στο ουίσκι;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Μαθαίνουμε την φοβερή ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομα «Cutty Sark». 


Το Cutty Sark είναι γνωστό στους περισσότερους ως ένα εξαιρετικό σκοτσέζικο ουίσκι. Η πρώτη φιάλη με το Cutty Sark βγήκε τον Μάρτιο του 1923. Στην κίτρινη ετικέτα του του μπουκαλιού μπορεί κανείς να διακρίνει ένα πλοίο.

Αυτό είναι το πραγματικό «Cutty Sark»! Το πλοίο που έδωσε το όνομά του στο ουίσκι! Πάμε να μάθουμε την ιστορία του θρυλικού πλοίου.

10 10 11 cutty1

Το Cutty Sark μπορείτε να το συναντήσετε αν ταξιδέψετε στην Αγγλία. Το πλοίο αυτό (είναι ιστιοφόρο) έχει ταξιδέψει σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη και έχει πάρει θρυλικές διαστάσεις η φήμη του. Φτιάχτηκε σε μία εποχή όπου το εμπόριο άρχισε να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις με τις νέες ανακαλύψεις και τα νέα προϊοντα που θέλησαν οι Ευρωπαίοι να φέρουν στην ήπειρό τους.

Το Cutty Sark κατασκευάστηκε για να μεταφέρει τσάι από την Κίνα! Το 1869!

Cutty Sark Lsda

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η αγγλική συνήθεια, το τσάι δηλαδή, οφείλεται και στην ύπαρξη του Cutty Sark! Κατασκευαστής του, ο Ηρακλής Λίντον και χρηματοδότης ο Σκοτσέζος Τζον Γουίλς. Ο Τζον Γουίλς είχε ονοματίσει όλα τα πλοία του με τοπωνύμια της ιδαίτερης πατρίδας του, της Σκωτίας.

Αυτή τη φορά όμως επέλεξε κάτι διαφορετικό. Το Cutty Sark πήρε το όνομά του από μία ηρωίδα, μια μάγισσα που εμφανίζεται στο ποίημα «Ταμ Ο Σάντερ» του Ρόμπερτ Μπαρνς.

rev05401

Η τεχνολογία και η πώληση

Όταν τα ιστιοφόρα πλοία έγιναν πλέον ζημιογόνα μετά την εμφάνιση των ατμόπλοιων, το Catty Sark δεν μπορούσε πλέον να κάνει το δρομολόγιο Κίνα – Αγγλία. Το 1883, ο Τζον Γουίλς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το πλοίο ως μεταφορέα μαλλιού από την Αυστραλία.

Αλλά η εποχή των ιστιοφόρων είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Το 1895 ο Τζον Γουίλς πούλησε το Κάτι Σαρκ σε μια πορτογαλέζικη ναυτιλιακή εταιρεία. Το Κάτι Σαρκ μετέφερε όλων των ειδών τα εμπορεύματα στην Βραζιλία, στις πορτογαλέζικες αφρικανικές αποικίες, στα νησιά Μπαρμπάντος και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

on the gardens v2colour


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε το περίφημο πλοίο "Βάσα" που ναυάγησε σε λιγότερο χρόνο από τον Τιτανικό!


Επιστροφή στην πατρίδα

Η επιστροφή του πλοίο σε βρετανικά χέρια έγινε το 1922. Ένας Άγγλος συνταξιούχος καπετάνιος, ο Γουίλφρεντ Ντόουμαν, έχοντας μεγάλη περιουσία, αγόρασε το πλοίο και το μετέφερε πίσω στην Αγγλία και το ενδιαφέρον του κοινού για να το επισκεφθεί ήταν πολύ μεγάλο!

Παραλίγο να καεί!

Το 2007 το πλοίο αποφασίστηκε να κλείσει τις πόρτες του για το κοινό για να επισκευαστεί. Κατά την διάρκεια των εργασιών ξέσπασε φωτιά που παραλίγο να κάψει ολόκληρο το πλοίο! Τελικά στις 25 Απριλίου 2012 το Cutty Sark εγκαινιάστηκε ξανά από την Βασίλισσα Ελισάβετ και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Σήμερα βρίσκεται στον ποταμό Τάμεση, στο Γκρένουιτς και λειτουργεί ως μουσείο.