Γιατί το Νόμπελ Ειρήνης δίνεται στο Όσλο;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Τα υπόλοιπα δίνονται από τη Σουηδική Ακαδημία στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη.


Περπατώντας την πλατεία της Σουηδικής Ακαδημίας στη Στοκχόλμη, η ξεναγός μας είπε ότι εδώ γίνεται η τελετή για τα Βραβεία Νόμπελ που δίνονται κάθε χρόνο. «Ναι, αλλά το Νόμπελ Ειρήνης δίνεται στο Όσλο» σκέφτηκα από μέσα μου. Οι ερωτήσεις, δεν μένουν ερωτήσεις στο Mentality10!

Λίγες μέρες αργότερα, στο Δημαρχείο του Όσλο στη Νορβηγία, θα έβγαζα φωτογραφίες την αίθουσα στην οποία γίνεται η τελετή για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αυτή τη φορά με την απάντηση στο τσεπάκι!
Πάμε λοιπόν να μάθουμε. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!

Το Bραβείο Νόμπελ είναι ένα σύνολο από ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτισμικών ή/και επιστημονικών επιτευγμάτων. Ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, άφησε στη διαθήκη του την ίδρυση των βραβείων των 1895!

nobel prizeffa

Τα βραβεία στη Φυσική, στη Χημεία, στη Φυσιολογία ή Ιατρική, στη Λογοτεχνία και στην Ειρήνη για πρώτη φορά απονεμήθηκαν το 1901. Το σχετικό Βραβείο στις Οικονομικές Επιστήμες της Τράπεζας της Σουηδίας στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ δημιουργήθηκε το 1968.

Μεταξύ 1901 και 2012, τα Βραβεία Νομπέλ και το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών απονεμήθηκαν 555 φορές σε 856 άτομα και οργανισμούς. Με μερικούς να έχουν λάβει το Βραβείο Νόμπελ περισσότερες από μία φορά, αυτό κάνει ένα σύνολο 835 ατόμων και 21 οργανισμών.

Nobel prizedaadaH αίθουσα της Σουηδικής Ακαδημίας στην οποία δίνονται όλα τα Βραβεία Νόμπελ, εκτός αυτού της Ειρήνης.


 

Το Βραβείο Νόμπελ θεωρείται ευρέως ως το πιο διάσημο βραβείο διαθέσιμο στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιατρικής, της φυσικής, της χημείας, της ειρήνης, και των οικονομικών.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το Βραβείο Νόμπελ Χημείας, και το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Τράπεζας της Σουηδίας στη Μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ. Η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής. Η Σουηδική Ακαδημία χορηγεί το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν απονέμεται από σουηδική οργάνωση, αλλά από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ποιοι έχουν πάρει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης


Η Σουηδία, η Νορβηγία και ο Νόμπελ

Ο Νόμπελ μέχρι το θάνατό του το 1896 δεν ξεκαθάρισε ποτέ την επιλογή ενός βραβείου για την ειρήνη. Οι υπόλοιπες επιλογές του, όπως η χημεία και η φυσική, ήταν περισσότερο προφανείς, καθώς υπήρξε εκπαιδευμένος χημικός μηχανικός. Διατυπώθηκε βέβαια από ορισμένους η άποψη ότι ο Νόμπελ ζήτησε τη θέσπιση του βραβείου για να επανορθώσει για την εφεύρεση καταστροφικών υλικών.

nobeldad

Το Δημαρχείο του Όσλο. Μία από τις προηγούμενες τελετές για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.


 

Ωστόσο κανένα από τα εκρηκτικά που εφηύρε δε χρησιμοποιήθηκε όσο ήταν ακόμα εν ζωή, με εξαίρεση ίσως το βαλλιστίτη. Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας, διορίζει την νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, η οποία επιλέγει το βραβευθέντα. Ο πρόεδρος τη επιτροπής αυτής απονέμει ο ίδιος το βραβείο. Την περίοδο θανάτου του Νόμπελ η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν μια οντότητα.

Η Σουηδία ήταν αρμόδια για την εξωτερική πολιτική και η Νορβηγία για την εσωτερική της πολιτική. Ο Νόμπελ ωστόσο ποτέ δεν εξήγησε την επιθυμία του η Νορβηγία να είναι υπεύθυνη για την απόδοση αυτού του βραβείου. Πιθανόν λόγω της μη ενασχόλησης της Νορβηγίας με τα εξωτερικά, ο Νόμπελ να θεώρησε ότι μια νορβηγική επιτροπή θα ήταν ανεπηρέαστη κατά τη βράβευση.

20150722 130616Περάσαμε από την αίθουσα του Δημαρχείου του Όσλο. Δεν πήραμε, ευτυχώς, Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Συνήθως αυτοί που το κερδίζουν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα!