Ποιος πάτησε... δεύτερος το πόδι του στο φεγγάρι;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό, αν και το έκανε λίγα δευτερόλεπτα μετά τον Νιλ Άρμοστρονγκ.


Όταν οι HΠΑ και η NASA αποφάσισαν να στείλουν το Apollo 11 στη Σελήνη, η επόμενη μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους ιθύνοντες ήταν, ποιος θα πατήσει πρώτος το πόδι όταν με το καλό το διαστημόπλοιο έφτανε στον προορισμό του.

Μιλάμε φυσικά για μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας και εννοείται πως ο κάθε ένας θα ήθελε να βρίσκεται στην θέση του... πρώτου ανθρώπου που θα πατούσε το πόδι του στο Φεγγάρι.

62292main crew linkΆρμστρονγκ, Κόλινς και Όλντριν στην αναμνηστική φωτογραφία του πληρώματος που έφτασε στο Φεγγάρι. Οι δύο μόνο πάτησαν στη Σελήνη, ο κόσμος ξέρει μόνο τον έναν!


Για το ταξίδι του Apollo 11 επιλέγηκαν τρεις αστροναύτες. Ο Νιλ Αρμστρονγκ, ο Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς. Η αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969, στις 13:32 UTC με έναν πύραυλο Κρόνος V.

Τρεις ημέρες αργότερα ο πύραυλος μπήκε στην τροχιά της Σελήνης. Παίζοντας κυριολεκτικά με τα δευτερόλεπτα, αφού τέλειωναν τα καύσιμα, οι Όλντριν και Αρμστρονγκ προσγειώθηκαν με τη σεληνάκατο Eagle στη Σελήνη. Στο όχημα διακυβέρνησης παρέμεινε ο Μάικλ Κόλινς.


Πατήστε εδώ για να δείτε ένα ντοκιμαντέρ που αμφισβητεί το ταξίδι στη Σελήνη!


130507092326 buzz aldrin 2 story top 1

Ο Νιλ Άρμστρονγκ επιλέγηκε να είναι ο πρώτος και αυτός που θα έμενε στην ιστορία. Η NASA είχε πάρει την απόφαση. Έτσι και πάτησε πρώτος το πόδι του στη σελήνη λέγοντας την περίφημη φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Ο Μπαζ Όλντριν δεν ξέρουμε τι είπε όταν πάτησε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και αυτός στη Σελήνη! Οι αδικίες της ζωής!