Όσκαρ Νιμάγιερ: Ο επαναστάτης αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στον τομέα του. Σχεδίασε το κτίριο του ΟΗΕ. Γράφει ο "Επίκουρος"


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών το 2012. 'Ηταν μια εξέχουσα, με παγκόσμια ακτινοβολία προσωπικότητα της αρχιτεκτονικής τέχνης.

Ο βραζιλιάνος αρχιτέκτονας πολεοδόμος Όσκαρ Νιμάγιερ, «ο κόκκινος αρχιτέκτονας» όπως τον αποκαλούσαν λόγω των ιδεολογικών του πεποιθήσεων ήταν ένας δημιουργός που μαζί με τον Λε Κορμπιζιέ και τον Πουγιόν είναι ίσως οι μεγαλύτεροι αρχιτέκτονες δημιουργοί του 20ου αιώνα.

UN HQ 157652121 5b5979da9e2

Είχα την τύχη και το προνόμιο να γνωρίσω από κοντά, το 1973, τον Όσκαρ Νιμάγιερ και τον Πουγιόν και κείνο που μπορώ να πώ αβίαστα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί πέρα από την επιστημονική τους γνώση και κατάρτιση είχαν μια τεράστια πνευματική και καλλιτεχνική καλλιέργεια. Είχαν μια βαθειά αφοσίωση και πίστη στον άνθρωπο που μέσα από την Αρχιτεκτονική τους δημιουργία, μέσα από το έργο τους πρόσφεραν σ' αυτόν.

51380 oscarniemeyer

Ο Αρχιτέκτονας Πολεοδόμος δεν είναι απλά ένας δημιουργός που φτιάχνει οικοδομήματα, ένας πραγματικός δημιουργός για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει πρέπει να έχει φιλοσοφικές, καλλιτεχνικές αισθητικές γνώσεις και βέβαια πρέπει να έχει πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες γιατί μόνο έτσι μπορεί να δημιουργήσει μέσα από το έργο του τις συνθήκες που ο άνθρωπος θα ζήσει και θα κινηθεί.

67035987279

Ο Νιμάγιερ στάθηκε σε ολόκληρη τη ζωή του πλάϊ στον άνθρωπο, εμπνεύστηκε απ' αυτόν και πρόσφερε με την δημιουργική τέχνη σ' αυτόν.

Τα Αρχιτεκτονικά και Πολεοδομικά του έργα θα παραμείνουν αιώνιοι μάρτυρες αυτής της αξεπέραστης δημιουργικής προσφοράς του Νιμάγιερ στη κοινωνία. Συχνά έλεγε ότι «ένας Αρχιτέκτονας, ένας Πολεοδόμος πρέπει να γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για να μπορέσει να δημιουργήσει μια πόλη ή ένα κτίριο, πρέπει να γνωρίζει ιστορία φιλοσοφία, νομικά, οικονομικά να έχει πολιτική άποψη και θέση για την κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να καταλάβεις και να κατανοήσεις τις αξίες και τις παραδόσεις ενός λαού και με βάση όλα αυτά να δημιουργείς το αρχιτεκτόνημα σου που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

50a13f00b3fc4b0c8c000013 the complete works of oscar niemeyer cultural center

Ο Όσκαρ Νιμάγιερ με τα έργα του δεν πρόσφερε μόνο πρωτοποριακές, επαναστατικές αρχιτεκτονικές λύσεις, δεν πρόσφερε μόνο αισθητική στα οικοδομήματα του αλλά υπηρέτησε με συνέπεια το λαό. Σχεδίαζε τις πόλεις και τα κτίρια για να υπηρετήσει μια ολόκληρη κοινωνία. Είτε αυτή η κοινωνία ήταν μικρή είτε ήταν μεγάλη.

Museum of Contemporary Art Niteroi Design by Oscar Niemeyer

Τέτοιες προσωπικότητες όπως ήταν ο Όσκαρ Νιμάγιε μπορούν να συγκριθούν με τις μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και της Επιστήμης που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας προς τα εμπρός. Και ο Νιμάγιερ με το έργο του έδωσε στους ανθρώπους την αίσθηση της ελευθερίας και της προόδου.

50a13e57b3fc4b0c8c000012 the complete works of oscar niemeyer m a flickr paulisson m 528x396