Η ιστορία της «Μεγάλης ληστείας του τρένου» του 1963 (photos-video)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Αγγλία. Ένα μεγάλο ποσό, ένα τρένο και μερικοί «τρελοί» που ήθελαν να το κλέψουν. Τα κατάφεραν; Διαβάστε την ιστορία... 


Οι μεγάλες ληστείες πάντα συγκινούσαν τους ανθρώπους! Και σχεδόν ενστικτωδώς όλοι μας βρισκόμαστε στην πλευρά των ληστών! Είναι στη φύση του ανθρώπου να ζητά οι «μεγάλοι» να χάνουν πού και πού. Ή οι μικροί να καταφέρνουν να το ξεγελάσουν το σύστημα. Στο κείμενο αυτό θα δούμε μία φοβερή ιστορία που εκτυλίχθηκε στην Αγγλία το 1963. «Η μεγάλη ληστεία του τρένου».

Η υπόθεση μοιάζει με μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι! Οι πρωταγωνιστές μοιάζουν ήρωες που βρίσκονται στις σελίδες ενός βιβίου. Και αυτοί είναι πραγματικοί άνθρωποι! Στις 8 Αυγούστου του 1963, το τρένο εκτελεί τη διαδρομή Γλασκώβη – Λονδίνο. Το τρένο μεταφέρει χαρτονομίσματα.

Ο εγκέφαλος της ληστείας, ο Μπρους Ρέινονλτς σχεδίασε τη ληστεία βλέποντας δεκάδες ταινίες γουέστερν! Μάζεψε την ομάδα του, αποτελούμενη από... κάθε καρυδιάς καρύδι με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη στο... εύκολο χρήμα!

train2vfsfs

Η ληστεία...

Η συμμορία αποτελείτω από 15 άτομα! Έχοντας πληροφόρηση από μία εσωτερική πηγή, τον «άνθρωπο από το Όλστερ», σχεδίασαν την επιχείρησή τους. Οι 15 ληστές έστησαν καρτέρι σ’ ένα ερημικό σημείο στο Τσέντιγκτον, 55 χλμ. από το Λονδίνο. Οι ληστές κάλυψαν τον πράσινο σηματοδότη που επέτρεπε την ελεύθερη διέλευση του τρένου από το πέρασμα Sears και με τη βοήθεια μιας φορητής μπαταρίας ενεργοποίησαν το κόκκινο φανάρι στις 03:00 τη νύχτα.

Ανυποψίαστος ο μηχανοδηγός του τρένου, Τζακ Μιλς, είδε το φανάρι κόκκινο σταμάτησε και έστειλε τον βοηθό του, να τηλεφωνήσει στα κεντρικά του σταθμού. Ο βοηθός δεν γύρισε ποτέ. Αντίθετα, δύο άγνωστοι άντρες χτύπησαν τον οδηγό στο κεφάλι με λοστό (γεγονός που του προκάλεσε μόνιμο πρόβλημα υγείας).

Rain Robbers Bridge

Η γέφυρα όπου συνέβη η ληστεία.


Στο σχεδιασμό τους υπήρχε το εξής σενάριο. Να οδηγήσουν το τρένο μέχρι το σημείο που είχαν συμφωνήσει. Εκεί περίμεναν δικά τους φορτηγά. Θα φόρτωναν τα χρήματα και θα χάνονταν στο σκοτάδι με ένα μεγάλο ποσό! Για να το πετύχουν όμως αυτό, χρειάζονταν έναν οδηγό. Γι' αυτό είχε μεριμνήσει ένα απ’ τα μέλη της συμμορίας, ο Ρόνι Μπιγκς. Η μοναδική δουλειά που είχε να κάνει ήταν να βρει έναν κατάλληλο οδηγό και ο Μπιγκς πρότεινε έναν πρώην συγκρατούμενό του, γνωστό ως «Πίτερ».

Η πρώτη μεγάλη γκάφα της συμμορίας ήταν η «πρόσληψη» του Πίτερ, ο οποίος, όταν είδε τη μηχανή, ομολόγησε ότι δεν γνώριζε πώς να χειριστεί το σύγχρονο μοντέλο. Οι ληστές τότε αναγκάστηκαν να ξυπνήσουν τον κανονικό οδηγό, για να τους μεταφέρει σε κοντινή γέφυρα όπου περίμεναν φορτηγά για τη μεταφόρτωση της λείας τους.

Great train robbery mapffff

Τα σημαντικά σημεία της ληστείας.


Τα λάθη που τους στοίχισαν...

Μία σειρά από λάθη, όπως ορισμένες κουβέντες που είχαν ανταλλάξει με εργαζομένους στο τρένο, τα δαχτυλικά αποτυπώματά τους, καθώς και η άμεση και αλόγιστη χρήση των χρημάτων που απέσπασαν, οδήγησαν εύκολα την Αστυνομία στα ίχνη τους. Και για όλα έφταιγε μια παρτίδα Monopoly, καθώς για να περάσει η ώρα οι ληστές έπαιξαν Μονόπολι χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα χρήματα!

Μισή ώρα μετά τη ληστεία η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είχε ήδη ενημερωθεί για τα γεγονόταν. Η Αστυνομία ερεύνησε όλα τα κτίρια της περιοχής σε ακτίνα 45 χλμ., ακόμη και την εγκατελειμμένη αμερικανική αεροπορική βάση του Μαρσγουέρθ και ύστερα από 5 ημέρες ανακάλυψε το κρησφύγετο των ληστών στο Αγρόκτημα Λεδερσάιντ στο Όκλι του Μπάκιγχαμσάιρ.

Μες στη βιασύνη τους, οι ληστές ξέχασαν να καθαρίσουν το ταμπλό της Monopoly. Επίσης άφησαν πίσω τους ένα μπλοκάκι επιταγών, ένα δίπλωμα οδήγησης, ένα ημερολόγιο και ένα χαρτονόμισμα 5 λιρών.

train robbersφδσ

Το κρησφύγετο των ληστών.


Δεκάδες άτομα ανακρίθηκαν και στις 16 Αυγούστου συνέλαβε τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, οι οποίες με καλυμμένο το πρόσωπο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο του Λονσλέιντ στο Μπάκιγχαμσάιρ. Οι έρευνες απέφεραν καρπούς και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους ληστές.

Στις 22 Αυγούστου ο Τσάρλι Γουίλσον κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη ληστεία, το Σεπτέμβριο συνελήφθη ο Ρόναλντ Μπιγκς, που τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε στον σταρ της συμμορίας.

robberyyy

Το Δεκέμβριο η αστυνομία ανακάλυψε σάκους με χαρτονομίσματα σε τηλεφωνικό θάλαμο, ενώ ο κύριος όγκος των χρημάτων είχε κάνει για πάντα φτερά. Συνολικά 12 άτομα καταδικάστηκαν σε 307 χρόνια κάθειρξη, πολλοί όμως από τους ληστές δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Οι πρωταγωνιστές

Στις 12 Αυγούστου του 1964, απέδρασε από τη φυλακή ο δεύτερος διοργανωτής της ληστείας, Τσάρλι Γουίλσον. Στις 8 Ιουλίου του 1965 δραπέτευσαν ο Ρόνι Μπιγκς και ο Μπρους Ρέινολντς, χρησιμοποιώντας μια ανεμόσκαλα.

Ο Γουίλσον βρέθηκε πάλι πίσω απ’ κάγκελα της φυλακής το 1968. Την ίδια χρονιά συνελήφθη και ο Μπρους Ρέινολντς, ο οποίος καταδικάσθηκε σε 25ετή κάθειρξη. Αφέθηκε ελεύθερος το 1978 και το 1980 καταδικάσθηκε σε 3ετή φυλάκιση για διακίνηση αμφεταμίνης. Λίγο μετά την αποφυλάκισή του συνέγραψε την «Αυτοβιογραφία ενός κλέφτη». Πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου του 2013.

Ronnie Biggs celebrates 70th birthday 1999Τα 70α γενέθλια του Μπιγκς, το 1999 (από αριστερά): Ρόνι Μπιγκς, Μάικλ Μπιγκς (γιος), Νικ Ρέινολντς και ο πατέρας του, Μπρους Ρέινολντς, εγκέφαλος της ληστείας.


Ο Ρόνι Μπιγκς, μετά την απόδρασή του, πέρασε από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, και αφού απέκτησε νέο, παραποιημένο, διαβατήριο και άλλαξε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με πλαστική επέμβαση, κατέληξε στην Αυστραλία.

Όταν πληροφορήθηκε ότι η Ιντερπόλ βρισκόταν στα ίχνη του κατέφυγε στη Βραζιλία όπου έζησε για αρκετά χρόνια κερδίζοντας τα προς το ζην με διάφορες απατεωνιές -μεταξύ άλλων έδινε πάρτι όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τα πιουν μαζί του έναντι αδράς αμοιβής- αλλά και κάνοντας φωνητικά, ακόμα και σε τραγούδια των Sex Pistols.

Η Σκότλαντ Γιαρντ, που εντόπισε αργότερα τα ίχνη του, δεν μπόρεσε να πετύχει την έκδοσή του, λόγω της εγκυμοσύνης της βραζιλιάνας φίλης του.

Το 1981 απήχθη από ομάδα Βρετανών πρώην στρατιωτικών που φιλοδοξούσαν να τον οδηγήσουν πίσω στην πατρίδα για να εισπράξουν την επικήρυξη, όταν όμως το σκάφος που τους μετέφερε έπαθε βλάβη στα Μπαρμπάντος, η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας αρνήθηκε με τη σειρά της να τον εκδώσει στη Μεγάλη Βρετανία και τον έστειλε πίσω στη Βραζιλία.

Στις 7 Μαΐου του 2001, η νοσταλγία για την πατρίδα αλλά και η κακή κατάσταση της υγείας του τον οδήγησαν τελικά απένταρο πίσω στην πατρίδα του με αεροσκάφος που νοίκιασε η εφημερίδα Sun, η οποία πλήρωσε 30.000 ευρώ για τα δικαιώματα της ιστορίας του. Ο Μπιγκς συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, που ανερχόταν σε 28 χρόνια. Το 2002, παράλυτος έπειτα από τέσσερα εγκεφαλικά επεισόδια, παντρεύτηκε τη Βραζιλιάνα φίλη του Ραϊμούντα Ρόθεν (ο πρώτος γάμος του είχε λυθεί στο μεταξύ).

Το 2009 αποφυλακίστηκε έπειτα από απόφαση του Βρετανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζακ Στρο «για ανθρωπιστικούς λόγους». Στις 17 Νοεμβρίου του 2011, ο Μπιγκς παρουσίασε την αναθεωρημένη αυτοβιογραφία του με τίτλο (σε ελεύθερη μετάφραση) «Ένας άνδρας αποκαλύπτεται: η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», παραμένοντας προκλητικός και στη δύση της ζωής του: ένας γέροντας που αν και η κλονισμένη υγεία του δεν του επέτρεπε να μιλήσει (επικοινωνούσε σχηματίζοντας λέξεις με τη χρήση ειδικής συσκευής) «καμάρωνε» πάντα για τον έκλυτο βίο του. Πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου του 2013.

article 2386378 1B313748000005DC 490 638x453

H... μοιραία Μonopoly.


Το μυστήριο της "μεγάλης ληστείας" του τρένου, γνήσια βρετανικό, δεν διαλευκάνθηκε ποτέ εντελώς. Τρεις ληστές, μεταξύ των οποίων και αυτός που ακινητοποίησε τον οδηγό, δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές έζησαν ανενόχλητη ζωή στο εξωτερικό.