«Έχω ένα όνειρο»: Η ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Στις 28 Αυγούστου του 1963, ο Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής και ηγέτης των Αφροαμερικανών, εκφωνούσε τον περίφημο λόγο του.


Πάνω από 250.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στην Ουάσιγκτον. Ήταν η κορύφωση των ειρηνικών διαδηλώσεων που οργανώθηκαν εκείνη τη χρονιά, το 1963, με στόχο την ισότητα των ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Την επόμενη ημέρα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο ηγέτης των Αφροαμερικανών και πολιτικός αγωνιστής, ανακοινώθηκε ως το τιμώμενο πρόσωπο με Νόμπελ Ειρήνης για εκείνη τη χρονιά.

March on Washington for Jobs and Freedom Martin Luther King Jr. and Joachim Prinz 1963


Διαβάστε επίσης: Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ


«Σας λέω σήμερα, φίλοι μου, ότι παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις της στιγμής, έχω ακόμη ένα όνειρο. Είναι ένα όνειρο γερά ριζωμένο στο αμερικανικό όνειρο. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζάρτζαρα, οι γιοι των πρώτων σκλάβων και οι γιοι των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.
Έχω ένα όνειρο σήμερα.
Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα... θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί.
Έχω ένα όνειρο σήμερα.
Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα κάθε κοιλάδα θα υψωθεί, κάθε λόφος και βουνό θα χαμηλώσει, οι ανώμαλοι τόποι θα γίνουν ομαλοί και οι στραβοί τόποι θα γίνουν ευθείς και η δόξα του Κυρίου θ' αποκαλυφθεί και όλη η σάρκα μαζί θα την αναγνωρίσει».

Ακούστε όλη την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.