3 ΦΕΒ: Η ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας που... δεν γιορτάζεται!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η Ελλάδα δεν γιορτάζει –για κάποιο λόγο- την ημέρα που έγινε ανεξάρτητο κράτος. Αν το έκανε θα ήταν στις 3 Φεβρουαρίου. 


Οι Έλληνες έχουμε ως εθνικές εορτές δύο στιγμές της ιστορίας μας. Την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στις 25 Μαρτίου και το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που δεν γιορτάζει την ημέρα Ανεξαρτησίας της! Αν λοιπόν το έκανε, αυτή η ημέρα θα ήταν σήμερα!

Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία στις 3 Φεβρουαρίου του 1830. Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.


Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ωστόσο στη Συνθήκη οριζόταν ότι πολίτευμα του ελληνικού κράτους θα ήταν η μοναρχία και έτσι για τη θέση του μονάρχη οι συμβαλλόμενες χώρες επέλεξαν τον πρίγκιπα Λεοπόλδο του Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα (μετέπειτα Βασιλιά του Βελγίου), ο οποίος δεν δέχτηκε. Στη θέση του οι Μεγάλες Δυνάμεις απέστειλαν το 1833 τον 17χρονο πρίγκηπα Όθωνα της Βαυαρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλα τα γεγονότα της 3ης Φεβρουαρίου