Ο Έλληνας που έφτιαξε το πρώτο Batmobile!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Πάμε να συναντήσουμε τον άνθρωπο που έδωσε ζωή στο αυτοκίνητο του Μπάτμαν το 1963.


Ο Μπάτμαν έκανε την πρώτη του εμφάνιση, ως κόμικ, το 1939. Είναι ένας από τους πρώτους υπερήρωες και σίγουρα ένας από τους πιο πετυχημένους ως προς την εξέλιξη της φιγούρας του σε τηλεόραση και κινηματογράφο, αλλά και στον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ο Μπάτμαν έχει -φυσικά- και το δικό του αυτοκίνητο. Το Batmobile! Ένα εντυπωσιακό όχημα που τα κάνει όλα εκτός από καφέ!

Το πρώτο εμφανίστηκε τον Μάιο του 1939! Ήταν ένα κόκκινο σεντάν και δεν είχε σίγουρα καμία σχέση με το αυτοκίνητο που γνωρίζουμε από τις ταινίες του Μπάτμαν.

tec48

Στην εξέλιξη της ιστορίας, το αυτοκίνητο πήρε το χρώμα του υπερήρωα και έγινε μαύρο, έχοντας πάντα τρομερές τεχνολογικές δυνατότητες!

Ο Έλληνας που το έκανε κανονικό αυτοκίνητο!

Το 1963, ο Μπάτμαν πήρε σάρκα και οστά για να γίνει τηλεοπτική σειρά. Και φυσικά, θα έπρεπε να έχει και το Batmobile μαζί του! Την πρόκληση ανέλαβε ο βασιλιάς των custom αυτοκινήτων (ή kustom όπως ο ίδιος το έγραφε για να υπογραμμίζει την ελληνική του καταγωγή). Ο Έλληνας Γιώργος Μπάρις (Γιώργος Σαλαπάτας).

George Barris at his drawing table

Ο Μπάρις κατασκεύασε το πρώτο Batmobile και δεν ήταν το μόνο στην πλούσια καριέρα του. Μόνο ένα θα αναφέρουμε πολύ ενδεικτικό. Δημιούργησε το αυτοκίνητο του «Ιππότη της ασφάλτου», τον περίφημο ΚITT!

Ο Γιώργος Μπάρις πέθανε στον ύπνο του το 2015 σε ηλικία 89 ετών.