Ο Έλληνας που επιβίωσε στο Άουσβιτς κερδίζοντας στην πυγμαχία!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η πραγματική, αλλά σχεδόν απίστευτη ιστορία του Σολομόν Αρούχ, που βρέθηκε στο ναζιστική στρατόπεδο συγκέντρωσης. 


Ο Ελληνοεβραίος Σολομόν Αρούχ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιανουαρίου του 1923. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Αρούχ.

Ο Σολομόν ξεκίνησε από μικρή ηλικία την πυγμαχία και ήδη από τα πρώτα του βήματα στη Μακάμπι έδειξε ότι έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον στο άθλημα. Όταν σημείωσε 24 συνεχόμενες νίκες με νοκ άουτ, η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Θεσσαλονίκης και το όνομά του απασχόλησε σοβαρά τους ιθύνοντες που ήθελαν να τον συμπεριλάβουν στην ολυμπιακή αποστολή της Ελλάδας για τους αγώνες του 1940. Οι οποίοι όμως δεν έγιναν ποτέ, λόγω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

04arouchlarge

Στον ελληνικό στρατό

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τον Σολομόν Αρούχ να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό. Ήταν φυσικά την ίδια στιγμή και μέλος της ομάδας πυγχμαχίας των ενόπλων δυνάμεων. Ανάμεσα στους χιλιάδες Ευραίους που εκτοπίστηκαν από τη Θεσσαλονίκη, ήταν και η οικογένειά του. Η μοίρα έφερε τους Αρούχ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

IMG 2689retfff

Στο Άουσβιτς

Βρισκόμαστε στο 1943. Ο Σολομόν επιβιώνει στο Άουσβιτς κερδίζοντας αγώνες πυγμαχίας με άλλους κρατούμενους. Τους αγώνες παρακολουθούσαν οι Γερμανοί στρατιώτες και στοιχημάτιζαν μεγάλα ποσά. Οι νίκες του δίνουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αφού τοποθετείται για εργασία στη κουζίνα. Κλέβει τροφή και δίνει σοτυς συγκρατούμενούς του. (πατήστε εδώ για να μάθετε για τον παρανοϊκό διοικητή του Άουσβιτς)

Auschwitzred

Τα 208 νοκ άουτ!

Ο Αρούχ στο Άουσβιτς πέτυχε 208 νοκ άουτ. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε και ξεκίνησε να αναζητήσει την οικογένεια και τους συγγενείς του σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε ένα από αυτά γνώρισε την μετέπειτα σύζυγο του. Αργότερα έμαθε ότι ήταν ο μοναδικός επιζών από την οικογένεια του.

Στον «Πόλεμο των έξι ημερών»

Το 1945 παντρεύτηκε με την Μάρθα Γιεχέλ , επίσης από την Θεσσαλονίκη, και μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη. Μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας του Ισραήλ το 1948 πολέμησε με τον Ισραηλινό στρατό όπως και το 1966 στον πόλεμο των έξι ημερών. Στο Ισραήλ άρχισε να παίρνει πάλι μέρος σε αγώνες και το 1955 έπαιξε τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα.

Ταινία για τη ζωή του με τον Νταφόε

Στο Ισραήλ ο Αρούχ έδωσε πολλές ομιλίες που αφηγούνταν την ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1989 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γιάνγκ η ταινία "Θρίαμβος του πνεύματος" (Triumph of the spirit) που βασίστηκε στην ζωή του Αρούχ στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Αρούχ ξαναεπέστρεψε στο Άουσβιτς σαν τεχνικός σύμβουλος του σκηνοθέτη όπου παρέδωσε και μαθήματα πυγμαχίας στον πρωταγωνιστή Γουίλεμ Νταφόε.
Στην προσωπική του ζωή είχε τέσσερα παιδιά κι είχε εταιρεία ναυτιλιακών διεθνών μεταφορών. Πέθανε στις 26 Απριλίου του 2009 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.