Ποιος τραγούδησε πρώτος τον ύμνο της Χούντας;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Οι πασίγνωστοι τραγουδιστές που στις 21 Απριλίου του 1968, τραγούδησαν τον ύμνο στον 1 χρόνο από την άνοδο των Συνταγματαρχών.


Είναι τα πρώτα... γενέθλια της Χούντας των Αθηνών. Της Χούντας που με πραξικόπημα πήρε την εξουσία στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου του 1967, για να οδηγήσει 7 χρόνια αργότερα στην διάλυση της Κύπρου και φυσικά της Ελλάδας στο μεσοδιάστημα.

Στις 21 Απριλίου του 1968, λοιπόν, η Χούντα γιορτάζει. Και διοργανώνει μία γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Θα ακουστεί για πρώτη φορά ο... ύμνος της Χούντας.

eimeridaumnosoun

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Βίκυ Μοσχολιού θα τραγουδήσουν σε πρώτη εκτέλεση τον ύμνο της Χούντας. Λίγες μέρες νωρίτερες ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει επιστολή προς τον Μπιθικώτση λέγοντάς του να μην το κάνει. «Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ” ακούσεις για τελευταία φορά...».

Δεν τον ακολούθησε λέγοντάς του ότι δεν αντέχει να πάει ξανά στην εξορία...

mpithijunta

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.


Screen Shot 2015 06 09 at 11.36.17 AM.png

Η Μαρινέλλα.


Δείτε το ρεπορτάζ της εποχής για την γιορτή της Χούντας στο Καλλιμάρμαρο όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαρινέλλα, Γιάννης Πουλόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Ζαμπέτας.