Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ (pics+video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Η επίθεση που έγινε η αφορμή για την είσοδο των ΗΠΑ στο μεγάλο πόλεμο... (Σε συνεργασία με την ελληνική ιστοσελίδα WW2.gr)


Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ή "Επιχείρηση Ζ" όπως είχε ονομαστεί από τους Ιάπωνες, ήταν μια ξαφνική αεροπορική επίθεση των Ιαπώνων εναντίον της ναυτικής βάσης των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 και αποτέλεσε την αφορμή για την είσοδο της Αμερικής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίθεση είχε σκοπό να αποτρέψει τη παραμονή του Αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό ωκεανό, η οποία παραμονή έβαζε σε κίνδυνο τα σχέδια της Ιαπωνίας για την κατάληψη της Νοτιοανατολικής Ασίας και συγκεκριμένα την εισβολή της στη Μαλαισία και τις Ανατολικές Ινδίες, που ήταν αποικίες των Βρετανών και των Ολλανδών.

Η επίθεση των Ιαπώνων, αλλά κυρίως ο αιφνιδιαστικός της χαρακτήρας, ώθησαν την κοινή γνώμη της Αμερικής να υποστηρίξει τη συμμετοχή στον πόλεμο και η πραγματοποίηση της επίθεσης χωρίς να έχει προηγουμένως κηρυχθεί πόλεμος, έκαναν τον Ρούζβελτ να πει "December 7th, 1941 - A date which will live in infamy" (7 Δεκεμβρίου 1941 - μια μέρα που θα μείνει στιγματισμένη για πάντα).

Αν και αιφνιδιαστική η επίθεση, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες από την δεκαετία του '30, με αφορμή την εισβολή των Ιαπώνων στην Κίνα, την Γαλλική Ινδοκίνα και την Μαντζουρία. Η Αμερική το 1940 σταμάτησε τις εξαγωγές αεροπλάνων, ανταλλακτικών, μηχανών προς την Ιαπωνία.

Το 1941 μείωσε και την εξαγωγή πετρελαίου και οι Ιάπωνες θεώρησαν όλες τις ενέργειες αυτές προκλητικές. Την ίδια χρονιά, η Αμερική μετέφερε τον στόλο της, από το Σαν Ντιέγκο στη Χαβάη για να αποτρέψει την εισβολή της Ιαπωνίας στις χώρες της Ανατολής, πράξη που επίσης θεώρησαν απειλητική οι Ιάπωνες.

pearlharbor1

Η πιθανότητα διένεξης των δύο χωρών πλέον ήταν μάλλον μεγάλη. Οι Αμερικανοί επιτελείς ωστόσο, πίστευαν οτι οι Φιλιππίνες θα ήταν ο πρώτος στόχος των Ιαπώνων και όχι το Περλ Χάρμπορ. Με τη προοπτική λοιπόν να καταλάβουν τη Νοτιοανατολική Ασία και θεωρώντας πως οποιοδήποτε χτύπημα στις Βρετανικής κατοχής αποικίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα έβαζε αυτόματα στον πόλεμο και την Αμερική, οι Ιάπωνες πίστεψαν πως ένα ισοπεδωτικό χτύπημα στους Αμερικανούς, θα τους απέτρεπε από οποιαδήποτε ανάμειξη.

Έπρεπε λοιπόν να σχεδιαστεί μια επίθεση, η οποία βασικά θα κατέστρεφε τον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού, θα έδινε χρόνο στους Ιάπωνες να ενισχυθούν αλλά κυρίως θα έκαμπτε το ηθικό των Αμερικανών, χτυπώντας τη πιο μεγάλη ναυτική δύναμη της εποχής και θα τους αποθάρρυνε από περαιτέρω διενέξεις, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους Ιάπωνες για την κατάκτηση της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ σχεδιαζόταν από τις αρχές του 1941, κάτω από την παρακολούθηση του ναύαρχου Isoroku Yamamoto, ωστόσο η τελική έγκριση για την επίθεση δόθηκε τη 1η Δεκεμβρίου από τον Αυτοκράτορα Hirohito.

pearlharbor2

Στις 26 Νοεμβρίου του 1941, ένας στόλος 6 Ιαπωνικών αεροπλανοφόρων με 408 αεροπλάνα, απέπλευσε από τη Βόρεια Ιαπωνία, με προορισμό τη Χαβάη. Η επίθεση θα ξεκινούσε με την είσοδο και επίθεση 5 νανο-υποβρυχίων στο λιμάνι της βάσης και θα ακολουθούσε η αεροπορική επιδρομή, η οποία θα γινόταν σε δύο κύματα, χτυπώντας πρώτα τα κύρια πλοία του Αμερικανικού στόλου, όπως θωρηκτά και αεροπλανοφόρα και στη συνέχεια θα επέστρεφαν για να καταστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα αεροπλάνα της βάσης για να αποτρέψουν πιθανή αντεπίθεση.

Αρχικά, ο ναύαρχος Yamamoto είχε παρουσιάσει πως η επίθεση δεν θα ξεκινούσε τουλάχιστον 30 λεπτά αφότου σταματούσαν οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική και εφόσον είχε παραδοθεί στους Αμερικανούς το μήνυμα της κήρυξης του πολέμου. Ωστόσο, η επίθεση είχε ήδη αρχίσει πριν ο Ιάπωνας πρέσβης στην Αμερική παραδώσει το μήνυμα στους Αμερικανούς.

pearlharbor3

Τα δύο κύματα αεροπορικών επιδρομών περιλάμβαναν 353 αεροπλάνα, 183 στο πρώτο και 170 στο δεύτερο, τα οποία απογειώθηκαν από τα 6 Ιαπωνικά αεροπλανοφόρα που βρίσκονταν στα βορειοανατολικά της Χαβάης. Το πρώτο κύμα της επίθεσης εντοπίστηκε από τα Αμερικανικά ραντάρ, όταν ακόμα βρίσκονταν 252 χιλιόμετρα μακριά από το Oahu, την Αμερικανική βάση.

Ωστόσο αναγνωρίστηκαν λάθος ως 6 Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-17 που ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν στη βάση. Η επίθεση ξεκίνησε στις 7:48 ώρα Χαβάης και ο Αμερικανικός στόλος και το προσωπικό της βάσης δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Η επίθεση βύθισε 4 Αμερικανικά θωρηκτά και 2 αντιτορπιλικά και προκάλεσε ζημιές σε άλλα 4 θωρηκτά, 3 καταδρομικά, ένα αντιτορπιλικό και τρία άλλα πλοία, κατέστρεψε 188 αεροπλάνα, σκότωσε 2.400 ναύτες και τραυμάτισε άλλους 1.300.

pearl harbor newspaper

Από την άλλη μεριά, οι Ιάπωνες είχαν ελάχιστες απώλειες με 29 αεροπλάνα, 5 νανο-υποβρύχια και 65 νεκρούς. Τα Αμερικάνικα θωρηκτά που χτυπήθηκαν ήταν τα USS California, USS Maryland, USS Oklahoma, USS Tennessee, USS West Virginia, USS Arizona, USS Nevada, USS Pennsylvania.

Ωστόσο, δεν χτυπήθηκε κανένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο. 16 Μετάλλια Τιμής (Medal Of Honor) και πάνω από 100 άλλα μετάλλια δόθηκαν στους Αμερικανούς που ενεπλάκησαν στην επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Με συστηματικές επισκευές 6 μήνες μετά την επίθεση, 5 θωρηκτά και δύο καταδρομικά κατάφεραν να επιπλεύσουν πάλι και να σταλούν σε ναυπηγεία στο Περλ για περαιτέρω επισκευή.

Τα USS Arizona και USS Utah τα οποία είχαν σοβαρές ζημιές, δεν ανασύρθηκαν. Τα δύο πλοία σήμερα παραμένουν στο σημείο που βυθίστηκαν, ενώ το USS Arizona έχει γίνει μνημείο πολέμου. Το Περλ Χάρμπορ έχει ανακηρυχθεί ως "Εθνικό Ιστορικό Γεωγραφικό Ορόσημο" (National Historic Landmark District) και "Επίσημη Εθνική Ιστορική Τοποθεσία" (National Register of Historic Places).