Γιόζεφ Γκέμπελς: Ο Υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ο οργανωτής της "Νύχτας των Κρυστάλλων"... που οδήγησε στην τελική λύση του Εβραϊκού ζητήματος και στο Ολοκαύτωμα. (Σε συνεργασία με την ελληνική ιστοσελίδα ww2.gr)


Ο Joseph Goebbels (Γιόζεφ Γκέμπελς), ήταν Γερμανός εθνοσοσιαλιστής και πολιτικός, γνωστός για την ρητορική του δεινότητα, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Προπαγάνδας του Ράιχ της Ναζιστικής Γερμανίας, από το 1933 μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Γεννήθηκε το 1897 στην πόλη Rheydt της Ρηνανίας και ήταν γόνος μεσοαστικής καθολικής - στο θρήσκευμα - οικογένειας. Σε ηλικία τεσσάρων ετών μένει κουτσός από το δεξί του πόδι, έχοντας προσβληθεί από μυελίτιδα.

Η αναπηρία του αυτή δεν θα τον εμποδίσει να σπουδάσει Λογοτεχνία και Φιλοσοφία, να αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα και να αναρριχηθεί στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια της Ναζιστικής Γερμανίας. Νωρίς στην καριέρα του, το 1925, δείχνει δείγματα της ρητορικής του δεινότητας, αρχίζοντας την προπαγανδιστική δραστηριότητά του με την προσχώρησή του στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.

josephgoebbels1

Εργάζεται εκεί σαν γραμματέας του Γερμανού πολιτικού Gregor Strasser και εκδίδει μαζί του το περιοδικό «Εθνικοσοσιαλιστικές Επιστολές». Μαζί του αντιπροσωπεύει την «αριστερή» πτέρυγα του κόμματος, αλλά ο Χίτλερ, που γνωρίζει τις ικανότητές του Joseph Goebbels σαν ικανού δημαγωγού, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον αποσπάσει από την παράταξη του Gregor Strasser και να τον φέρει κοντά του, πράγμα το οποίο τελικά καταφέρνει στις αρχές του 1926.

Πολύ αργότερα, το 1935, ο Gregor Strasser δολοφονείται στο Βερολίνο κατά τις μεγάλες εκκαθαρίσεις της «Νύχτας των Μεγάλων Μαχαιριών» και έτσι ο Joseph Goebbels αποδεικνύει ότι είχε πράξει σωστά, όταν αποφάσισε να πάψει να συνοδοιπορεί με τον Gregor Strasser.

Από το 1926 μένει πιστός στον Χίτλερ και γίνεται νωρίς γνωστός για τα αντισημιτικά του ιδεώδη, αφού οργάνωσε μαζί με τον Reinhard Heydrich τον διωγμό των Εβραίων κατά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» τον Νοέμβριο του 1938, που οδήγησε στην τελική λύση του Εβραϊκού ζητήματος (Die Endlösung der Judenfrage) και στο Ολοκαύτωμα.

josephgoebbels2

Τον Απρίλιο του 1930 ο Joseph Goebbels διορίζεται από τον Χίτλερ επικεφαλής προπαγάνδας του Ράιχ και υπεύθυνος για τον Τύπο και την Ραδιοφωνία σε θέματα που αφορούσαν το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Συγχρόνως διοργανώνει μαζικές εκδηλώσεις, όπου σαν ομιλητής παρασύρει το πλήθος με την ρητορική του δεινότητα και εντυπωσιάζει τους πάντες, αφού συνοδεύεται πάντα από φρουρούς και σημαιοφόρους.

Ο στόχος του φυσικά ήταν ένας και μοναδικός: η υπονόμευση της Δημοκρατίας και η άνοδος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στην εξουσία. Η δύναμη του Joseph Goebbels χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, αφού πολλοί βιομήχανοι χρηματοδοτούν την προπαγάνδα του καθώς και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.

Έτσι, στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο πρόεδρος του Ράιχ, Paul von Hindenburg, καλεί τον Χίτλερ να αναλάβει την Καγκελαρία, γεγονός που σίγουρα οφείλεται κατά πολύ στην προπαγανδιστική τακτική που ακολούθησε ο Joseph Goebbels.

Δύο μήνες αργότερα ο Χίτλερ ονόμασε τον Joseph Goebbels "Υπουργό Λαϊκής Διαφώτισης και Προπαγάνδας" (Volksaufklärung und Propaganda), κάνοντας έτσι αρχή στον επί μακρόν έλεγχο της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του Γερμανικού λαού. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο νέος υπουργός ξαφνιάζει δίδοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο, καίγοντας στην πλατεία της Όπερας 20.000 βιβλία που είχαν γράψει συγγραφείς Εβραϊκής καταγωγής.

josephgoebbels3

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Joseph Goebbels απέκτησε πολλά χρήματα, για τα οποία φυσικά δεν δικαιολόγησε ποτέ την προέλευσή τους. Ο Χίτλερ δεν έδινε σημασία, διότι απλά δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη μαζί του, γιατί του ήταν εξαιρετικά χρήσιμος.

Οι αρμοδιότητές του ήταν η προπαγάνδα και η διατήρηση υψηλού ηθικού στον πληθυσμό, πράγμα το οποίο έκανε και κατά τη διάρκεια του πολέμου με μεγάλη επιτυχία. Ακόμα και μετά την ήττα του Στάλινγκραντ, γνωρίζοντας ότι το Ράιχ και η Γερμανία θα καταρρεύσουν, εξακολουθεί να προπαγανδίζει το λαό και το στρατό με την ίδια ένταση.

Ακόμα και στο τέλος του πολέμου, διακηρύσσει σε εχθρούς και φίλους ότι η Γερμανία κατέχει πολλά νέα υψηλής τεχνολογίας όπλα, όπως το υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος Messerschmitt Me 262 και τις ιπτάμενες βόμβες V-2 και V-3 και ότι με αυτά θα μπορέσει να επιβληθεί.

josephgoebbels4

Στις 20 Απριλίου 1945, με αφορμή τα γενέθλια του Χίτλερ, ο Joseph Goebbels εκφωνεί στο ραδιόφωνο έναν από τους τελευταίους του λόγους, προσπαθώντας να συσπειρώσει στρατό και λαό για την τελική νίκη.

Δυστυχώς είναι πολύ αργά, αφού οι σύμμαχοι προελαύνουν με σκοπό την κατάληψη του Βερολίνου. Την επομένη τελειώνει έναν άλλον λόγο του, προς τους υφισταμένους του Υπουργείου του, με έντονο τρόπο και με τη φράση: "Καταρρέουμε! Θα παρασύρουμε μαζί μας όλο τον κόσμο".

Την ίδια μέρα πηγαίνει στο Καταφύγιο του Χίτλερ, στο υπόγειο της Καγκελαρίας, όπου επιθυμεί να μείνει εκεί με την οικογένειά του και τον Φύρερ μέχρι το τέλος. Γίνεται μάρτυρας στον γάμο του Χίτλερ με την Εύα Μπράουν και ο Χίτλερ τον ονομάζει «Καγκελάριο του Κράτους της Μεγάλης Γερμανίας».

Το αξίωμα αυτό όμως ο Joseph Goebbels θα το κρατήσει για μία μόνον ημέρα, αφού το τέλος πλησιάζει. Στις 30 Απριλίου 1945, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και την επομένη έρχεται το τέλος του Goebbels. Την 1η Μαΐου 1945, η σύζυγός του Magda Goebbels δολοφονεί με δηλητήριο ένα-ένα τα έξι παιδιά τους και ο επίλογος γράφεται με την εκτέλεση και των δύο από αξιωματικό των ΕΣ ΕΣ, κατόπιν διαταγής του ίδιου του Joseph Goebbels.

josephgoebbels5Το σώμα του Goebbels όπως βρέθηκε από τους συμμάχους