Lyudmila Pavlichenko: Η σπουδαιότερη ελεύθερη σκοπευτής

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Μια γυναίκα που από φοιτήτρια ιστορίας... έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Ναζί


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότερες χώρες απέφευγαν να στρατολογήσουν τις γυναίκες στο μέτωπο. Την τακτική αυτή δεν ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση, η οποία στρατολόγησε στη μάχη 2000 γυναίκες ως ελεύθερους σκοπευτές.

Ανάμεσά τους, ξεχώρισε και έγραψε ιστορία η Λουντμίλα Παβλιτσένκο, η οποία θεωρείται μέχρι σήμερα, η σπουδαιότερη ελεύθερη σκοπευτής παγκοσμίως. Κατέχει το ρεκόρ ανάμεσα στο γυναικείο φύλο για τις περισσότερες επιβεβαιωμένες εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση, η 24χρονη τότε Ουκρανή Λουντμίλα Παβλιτσένκο φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και σπούδαζε Ιστορία. Μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα, έσπευσε αμέσως να στρατολογηθεί. Ο υπεύθυνος του γραφείου στρατολόγησης της εισηγήθηκε να αναλάβει το ρόλο της νοσοκόμας, ρόλος που άρμοζε κατά την άποψή του σε μια νεαρή γυναίκα.

Όμως η Λουντμίλα Παβλιτσέντο δεν πτοήθηκε, ούτε απογοητεύτηκε. Παρουσίασε τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του υπεύθυνου, ένα παράσημο και ένα δίπλωμα από την οργάνωση Voroshilov που πιστοποιούσαν ότι είναι ένα επίλεκτο μέλος της οργάνωσης το οποίο έχει συμπληρώσει την εκπαίδευσή του ως σκοπευτής.

Η πιο πάνω οργάνωση αναλάμβανε την εκπαίδευση ανηλίκων σε περίπτωση που η «μητέρα πατρίδα» χρειαζόταν τις υπηρεσίες τους για να την προστατεύσουν και να την υπερασπιστούν.

lyudmilapavlichenko1

Όταν ο υπεύθυνος στρατολόγησης είδε τα πιο πάνω διαπιστευτήρια, της επέτρεψε να καταταγεί ως στρατιώτης του 25ου τάγματος πυροβολικού στο Chapayev. Χάρη στις εκπληκτικές της ικανότητες και στην ακρίβεια της σκόπευσης, κατάφερε να προσχωρήσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στη 2η διμοιρία σκοπευτών του Κόκκινου Στρατού.

Τη χρονιά που ακολούθησε, σημείωσε με επιτυχία 309 εκτελέσεις. Κατά τη διάρκεια της μάχης της Οδησσού, η Παβλιτσένκο κατάφερε να σημειώσει 187 εκτελέσεις σε μόλις 75 μέρες, προτού αναγκαστούν οι Σοβιετικοί να οπισθοχωρήσουν.

Ανάμεσα στις επιβεβαιωμένες εκτελέσεις της, περιλαμβάνονται και οι δολοφονίες 100 αξιωματικών του Άξονα και 36 Γερμανών ελεύθερων σκοπευτών. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι κατάφερε να εκτελέσει τον πιο επιτυχημένο γερμανό σκοπευτή, ο οποίος είχε πέραν των 500 εκτελέσεων στο ενεργητικό του.

LyudmilaPavlichenko21

Ας σημειωθεί ότι οι 309 εκτελέσεις έχουν καταγραφεί με βάση πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων. Ο πραγματικός όμως αριθμός εκτελέσεων που πραγματοποίησε η Παβλιτσένκο,υπολογίζεται να ξεπερνά τις 500.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές πραγματοποιούν ένα επικίνδυνο έργο, αφού συχνά βρίσκονται στην πρώτη γράμμη, ανάμεσα στα εχθρικά και φίλια πυρά. Η Παβλιτσένκο πολύ συχνά προπορευόταν 500 μέτρα των συμπολεμιστών της. Δεν κατάφερνε πάντα να ολοκληρώσει το έργο της αλώβητη.

Τον Ιούνιο του 1942, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σεβαστούπολης, είχε τραυματιστεί σοβαρά για τέταρτη φορά. Αυτή τη φορά μια χειροβομβίδα εξερράγη κοντά στο σημείο που ήταν κρυμμένη.

Εκείνη την περίοδο η φήμη που την ακολουθούσε ήταν πολύ μεγάλη, γι ΄αυτό το λόγο οι ανώτεροί της δεν ήθελαν να διακινδυνέψουν να την αφήσουν στο πεδίο της μάχης για ανάρρωση και τη μετέφεραν εσπευσμένα εκτός της Σεβαστούπολης και της ανέθεσαν το ρόλο της εκπαιδεύτριας ελεύθερων σκοπευτών, προάγωντας την στο βαθμό του Ταγματάρχη.

LyudmilaPavlichenko3

Το πιο πάνω γεγονός θεωρείται ότι της έσωσε τη ζωή, γιατί οι πλείστοι στρατιώτες που παρέμειναν στη Σεβαστούπολη έχασαν τη ζωή τους περιλαμβανομένου και του συζύγου της. Οι ελάχιστοι στρατιώτες που κατάφεραν να επιβιώσουν της πολιορκίας της Σεβαστούπολης, στάληκαν σε λιγότερο επικίνδυνα σημεία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η Παβλιτσένκο πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Αμερική και στον Καναδά ως ομιλήτρια σε διαλέξεις. Μάλιστα, είναι η πρώτη πολίτης της Σοβιετικής Ένωσης η οποία πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως φιλοξενούμενη του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Οι εντυπώσεις της από την υποδοχή των ΜΜΕ στην Αμερική δεν ήταν και οι καλύτερες αφού ο αμερικανικός τύπος, ασχολήθηκε περισσότερο με την ενδυμασία και την εμφάνισή της και όχι με τα κατορθώματά της. Η Παβλιτσένκο απεβίωσε τον Οκτώβριο του 1974 σε ηλικία 58 ετών.