Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μάχη της Βρετανίας (pics+video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Η μεγαλύτερη σε ένταση και ευρύτερη σε διάρκεια επιχείρηση βομβαρδισμού της ιστορίας μέχρι τότε. (Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα WW2.gr)


Έτσι ονομάστηκε η μεγάλη γερμανική αεροπορική εκστρατεία της Luftwaffe εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1940. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου και κράτησε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Σκοπός της επιχείρησης των Γερμανών ήταν να υπερτερήσουν έναντι της Βρετανικής RAF στον εναέριο χώρο της Μεγάλης Βρετανίας.

'Ηταν η πρώτη μεγάλη επιχείρηση του πολέμου που αφορούσε μόνο αεροπορικές δυνάμεις και όταν ολοκληρώθηκε, έγινε η μεγαλύτερη σε ένταση και ευρύτερη σε διάρκεια επιχείρηση βομβαρδισμού της ιστορίας μέχρι τότε. Ωστόσο, δεν κατάφερε τελικά να καταστρέψει την αεράμυνα της Βρετανίας, πράγμα που την μετέτρεψε στη πρώτη μεγάλη γερμανική ήττα από την αρχή του πολέμου.

Η αποτυχία της επίσης ήταν ένα καίριο γεγονός για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς απέτρεψε την ήδη σχεδιασμένη από τους Γερμανούς Επιχείριση Sealion, δηλαδή την εισβολή των Γερμανών στη Μεγάλη Βρετανία από αέρα και θάλασσα.

battlebritainfoto1

Μετά την παράδοση της Γαλλίας και την εκκένωσή της από τις Βρετανικές δυνάμεις, ο Χίτλερ υπέθεσε οτι το τέλος του πολέμου ήταν κοντά. Το μόνο εμπόδιο στην κυριαρχία του Γ' Ραίχ ήταν η Βρετανία, η οποία καθώς χωρίζονταν με την ηπειρωτική Ευρώπη από θάλασσα, θα μπορούσε να καταληφθεί μόνο με απόβαση (Επιχείρηση Sealion). Θα έπρεπε πρώτα όμως να εξουδετερωθεί η εναέρια άμυνα των Βρετανών και αυτός ήταν ο σκοπός της επιχείρησης.

battlebritaingal5 1b5dc64f7e93541e59f637a11aa85f8e

Στόχοι των βομβαρδισμών ήταν αρχικά ναυτικά κομβόι, λιμάνια, αεροδρόμια, πολεμικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις. Αργότερα, οι βομβαρδισμοί επεκτάθηκαν και σε περιοχές πολιτικής σημασίας, κυρίως βιομηχανικές πόλεις.

battlebritaigal8 716a8adf183ed835fd8b5628d7f1552d

Αν και αρχικά ο Χίτλερ είχε δώσει διαταγή να μην βομβαρδιστεί το Λονδίνο, μετά του συνεχόμενους βομβαρδισμούς των Συμμάχων εναντίον στόχων στη Γερμανία, στις 5 Σεπτεμβρίου απέσυρε τη διαταγή του και έδωσε οδηγίες για τον βομβαρδισμό Βρετανικών πόλεων, μεταξύ αυτών και του Λονδίνου.

battlebritainfoto2

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, 23.000 Βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 32.000 τραυματίστηκαν, ενώ καταρρίφθηκαν 1.547 Βρετανικά και 1.887 Γερμανικά αεροπλάνα. Η Luftwaffe δεν κατάφερε να επικρατήσει τελικά της βρετανικής RAF.

battlebritaingal3 d74e8858ae56ca035f176c3895719539

Οι Γερμανοί είχαν σημαντικές απώλειες σε κάθε αποστολή τους και τον Οκτώβριο, ο Χίτλερ αποφάσισε την διακοπή της επιχείρησης, αλλά και την αναστολή της Επιχείρησης Sealion για την άνοιξη του επόμενου έτους. Το τέλος αυτής της επιχείρησης επέτρεψε την Μεγάλη Βρετανία να ανασυνταχθεί και να γίνει μια ισχυρή βάση για τους Συμμάχους τα επόμενα χρόνια του πολέμου.