Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μάχη της Γαλλίας (pics+video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Η αρχή της εξάπλωσης της ναζιστικής κατοχής... στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. (Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα WW2.gr)


 Η Μάχη της Γαλλίας, η οποία διήρκησε από τις 10/05/1940 έως τις 22/06/1940 και έληξε και τυπικά, με τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας, αποτέλεσε έναν από τους καθοριστικότερους θριάμβους τις ναζιστικής Βέρμαχτ, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος ήδη μετρούσε 8 μήνες και η Γερμανία είχε καταγάγει μια σειρά από σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες. Η νίκη αυτή, όμως ήταν που θα απομάκρυνε κάθε αμφιβολία για τη διάρκεια του πολέμου και θα εξάπλωνε τη ναζιστική κατοχή σχεδόν στο σύνολο της Γηραιάς ηπείρου.

battlefrancegal2 2fea5db96d2fb1d421e869855cae2bc0

Οι Γάλλοι κατά τη διάρκεια του μεσοπόλεμου, με εμπνευστή τον υπουργό πολέμου Αντρέ Μαζινό, είχαν δημιουργήσει μια σειρά από οχυρωματικά έργα κατά μήκος των συνόρων με τη Γερμανία. Η αδυναμία τους όμως να προσαρμοστούν στη νέα μορφή πολέμου απεδείχθη μοιραία. Παρά τη φαινομενική ισχύ τους είχαν δυο πολύ σημαντικά μειονεκτήματα.

Το πρώτο ήταν ότι είχαν ένα κενό 80 χλμ, στην περιοχή του Βελγίου και συγκεκριμένα στο δάσος των Αρδενών. Το δεύτερο ότι ήταν προορισμένα, να αντιμετωπίσουν ένα στρατό στα πλαίσια ενός στατικού πολέμου χαρακωμάτων, στα πρότυπα του Α' παγκοσμίου. Όμως απέναντι σε ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες που διέθεταν αεροπορική κάλυψη, ήταν ουσιαστικά ευάλωτα.

battlefrancegal3 f5f4e4dd0a422c9397c28c0f56313e64

Ήδη από τα προηγούμενα έτη, Γερμανοί στρατηγοί επεξεργάζονταν την αναπροσαρμογή του ρόλου των τεθωρακισμένων μονάδων στον πόλεμο. Εξέχοντες θεωρητικοί του πολέμου, με πρωτεργάτη, τον Heinz Guderian, θα μετέβαλλαν τον ρόλο των αρμάτων μάχης από υποστηρικτικός του πεζικού, σε μια αυτόνομη δύναμη κρούσης.

Με δεδομένη την ταχύτητα και την ευελιξία των μηχανοκίνητων μονάδων, θα αποτελούσαν τον πολιορκητικό κριό, σε αιφνιδιαστικά χτυπήματα που ως στόχο είχαν, την απόλυτη παράλυση του αντιπάλου. Η παρθενική εμφάνιση του ''αστραπιαίου πολέμου''(Blitzkrieg) στέφθηκε με επιτυχία κατά την Εισβολή στην Πολωνία, αλλά στην Μάχη της Γαλλίας, θα έφτανε στο απόγειο του.

battlefrance1

Ο πόλεμος στο δυτικό μέτωπο την άνοιξη του 1940, βρισκόταν σε μια κρίσιμη καμπή. Ήδη υπήρχε ένα μέτωπο στην Νορβηγία και η γερμανική ανώτατη διοίκηση θα εξαπέλυε ταυτόχρονη επίθεση στις Κάτω χώρες, και την Γαλλία. Οι κινήσεις θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες, καθώς το φάντασμα του Μεγάλου πολέμου και η καθήλωση των γερμανικών δυνάμεων για 4 χρόνια, έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία.

Με έναν εμπνευσμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό από τον στρατηγό Erich von Manstein, οι Γερμανοί θα επιτύγχαναν έναν από τους σημαντικότερους ελιγμούς στη στρατιωτική ιστορία. Το σχέδιο του προέβλεπε να παραταχθεί για αντιπερισπασμό ένας μικρός αριθμός δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής Μαζινό, ενώ ταυτόχρονα ο κύριος όγκος των δυνάμεων θα κατευθύνονταν νότια του μετώπου, διασχίζοντας το δάσος των Αρδενών με στόχο να την παρακάμψει, υπερφαλαγγίζοντας –με μια ημικυκλική κίνηση- ουσιαστικά τις εχθρικές.

battlefrance2

Η πρόταση του εγκρίθηκε από το Χίτλερ και η επίθεση ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 1940. Με αιχμή του δόρατος την 7η μεραρχία Panzer του -νεαρού τότε υποστράτηγου- Ρόμελ η OKW προέβη στον απόλυτο τακτικό αιφνιδιασμό, με αποτέλεσμα οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί τις Βέρμαχτ, με συνεχή αεροπορική κάλυψη από τη Luftwaffe να διασχίσουν τον πόταμο Μεύση σε λιγότερο από 48 ώρες, γεγονός που προκάλεσε την πλήρη σύγχυση των συμμάχων.

001battlefrancefr

Εντός 5 ημερών είχε δημιουργηθεί ένας θύλακας μήκους 160χλμ. Πολύ σύντομα, τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Βέλγιο, παρακάμπτοντας πλήρως τη γραμμή Μαζινό, προχωρώντας προς την Λουβαίν και την Αμιένη.

Στις 20 του ίδιου μήνα οι δυνάμεις του στρατηγού Heinz Guderian καταλαμβάνουν το Αμπεβίλλ, κλείνοντας τη λαβίδα προς το βορρά. Στις 28 Μαΐου ο βελγικός στρατός παραδόθηκε άνευ όρων. Ένα δεύτερος ελιγμός, στις 5 Ιουνίου, επισφράγισε την κατάσταση, με τις μεραρχίες Panzer να αναπτύσσονται νότια έχοντας στο οπτικό τους πεδίο, όλες τις κατευθύνσεις του γαλλικού εδάφους.

battlefrance3

Οι λανθασμένες θέσεις των Άγγλο-Γάλλων, η ακαμψία και η έλλειψη συνεννόησης στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας του στρατού και η ανυπαρξία μια ουσιαστικής προσπάθειας ανάκτησης της πρωτοβουλίας κινήσεων, οδήγησε έως τα τέλη του ίδιου μήνα τον κυριότερο όγκο των στρατευμάτων τους εγκλωβισμένα, στο λιμάνι της Δουνκέρκης.

Θα χρειάζονταν μια κυριολεκτικά επική προσπάθεια απεγκλωβισμού και μια παράδοξη διαταγή της παύσης της χερσαίας καταδίωξης από τοΧίτλερ, για να σωθούν 300.000 άνδρες. Έως τις 14 Ιουνίου τα χιτλερικά στρατεύματα παρήλαυναν στο Παρίσι, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο γηραιός στρατάρχης Philippe Pétain ανέλαβε να σχηματίσει κυβέρνηση, στην πόλη Βισύ. Η ηττημένη Γαλλία σε μια κίνηση ρεβανσισμού από μέρους των Γερμανών, θα αναγκαστεί να υπογράψει, στις 22/06/1940 συνθηκολόγηση, μέσα στο ιδιο βαγόνι τρένου, (στο δάσος της Κομπιένης), όπου 22 χρόνια πριν ο στρατάρχης Φος, αποδεχόταν την παράδοση της Γερμανίας του Κάιζερ.