Πώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε τον μύθο ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Πώς ο βομβαρδισμός του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησε τον μύθο ότι τα καρότα κάνουν πολύ μεγάλο καλό στα μάτια!


Και ποιος δεν έχει ακούσει ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια; Όλοι μας. Όχι ότι δεν κάνουν, αφού περιέχουν βιταμίνη Α που βοηθά, αλλά σίγουρα δεν κάνουν τόσο καλό όσο νομίζαμε. Γιατί όμως όλος ο κόσμος πιστεύει ακράδαντα ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια; 

Η ιστορία μοιάζει απίστευτη αλλά δεν είναι. Ο μύθος ότι τα καρότα βοηθάνε την όραση ξεκίνησε ως ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα των Άγγλων για να μην αποκαλύψουν την τεχνολογική τους εφεύρεση. Το ραντάρ! 

karotamatik

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί βομβάρδισαν το Λονδίνο, με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Μέχρι που ξαφνικά οι Άγγλοι άρχισαν να καταρρίπτουν τα γερμανικά αεροπλάνα, το ένα μετά το άλλο! Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε ήταν πως οι στρατιώτες στα αντιεροπορικά έτρωγαν... καρότα! Αυτά βοήθησαν την όρασή τους και έτσι κατάφερναν να ρίχνουν τα αεροπλάνα των Ναζί. Αυτό που γινόταν στην πραγματικότητα, ήταν πως οι Άγγλοι είχαν στήσει ένα ραντάρ στη θάλασσα της Μάγχης! Η νέα εφεύρεση κρατήθηκε σε μυστικότητα μέσα από τα καρότα και την σχετική προπαγάνδα! Δείτε σχετικές αφίσες και διαφημίσεις της εποχής!

carrots nightsight advert 6111

carrotlollies 611

blackout 611

DrCarrot PotatoPete 6114