Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση "Ανθρωποειδές"

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Η δολοφονία του ανθρώπου που σχεδίασε τη γενοκτονία των Εβραίων. (Σε συνεργασία με την ελληνική ιστοσελίδα ww2.gr)


Ο Reinhard Heydrich ήταν αξιωματικός των ΕΣ ΕΣ, αρχηγός της αστυνομίας και αρχηγός της RSHA από τον Σεπτέμβριο του 1939. Η RSHA ήταν μια οργάνωση που συμπεριλάμβανε τη μυστική αστυνομία κράτους (Γκεστάπο), την Υπηρεσία Ασφαλείας και την Εγκληματολογική Αστυνομία.

Τον Αύγουστο του 1940, ο Heydrich έγινε ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol). Ήταν βασικός σχεδιαστής της εξάλειψης των αντιπάλων του Χίτλερ, καθώς και το κλειδί για το σχεδιασμό της γενοκτονίας των Εβραίων τα επόμενα έτη. Συμμετείχε στις περισσότερες από τις ίντριγκες του Χίτλερ και ήταν ένας πολύτιμος πολιτικός σύμμαχος, σύμβουλος και φίλος του δικτάτορα.

Τον Σεπτέμβριο του 1941, ο Heydrich διορίστηκε ως Προστάτης της Βοημίας και της Μοραβίας. Έτσι μεταφέρθηκε στην Πράγα για να ενισχύσει την γερμανική πολιτική, να εκτελέσει αντίμετρα ενάντια στην αντίσταση και να φροντίσει ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή της Τσεχίας σε μηχανήματα και όπλα που ήταν εξαιρετικά σημαντικά για τη γερμανική πολεμική προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια του ρόλου του ως ντε φάκτο δικτάτορας της Βοημίας και της Μοραβίας, ο Heydrich συχνά κυκλοφορούσε με τον οδηγό του σε ένα αυτοκίνητο με ανοιχτή οροφή. Αυτή ήταν μια επίδειξη της εμπιστοσύνης του στις δυνάμεις κατοχής και στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του. Λόγω της βάρβαρης διοίκησής του, ονομαζόταν και Χασάπης της Πράγας, Ξανθό Κτήνος ή ο Δήμιος.

Reinhard Heydrich1

Ενώ σε αρκετές άλλες χώρες η αντίσταση ήταν ενεργή από την αρχή της κατοχής, το τσέχικο έδαφος παρέμεινε σχετικά ήρεμο ενώ ταυτόχρονα παρήγαγε σημαντικές ποσότητες στρατιωτικού υλικού για το Γ' Ράιχ. Η εξόριστη κυβέρνηση της Τσεχίας θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει κάτι που θα εμπνεύσει τους Τσέχους, θα δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι Τσέχοι είναι σύμμαχοι, αλλά και να αποδείξει στους Ναζί ότι δεν ήταν άθικτοι.

Κατέληξαν έτσι στην δολοφονία του Reinhard Heydrich. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία Ανθρωποειδές. Μαζί με βρετανική βοήθεια, η προετοιμασία ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 1941. Ο ανθυπασπιστής Jozef Gabčík και ο στρατιώτης Jan Kubiš επιλέχθηκαν στις 28 Οκτωβρίου 1941 (επέτειο της ανεξαρτησίας της Τσεχοσλοβακίας) για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

Οι Jozef Gabčík και Jan Kubiš μεταφέρθηκαν αεροπορικώς μαζί με επτά στρατιώτες από τον εξόριστο στρατό της Τσεχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μαζί με δύο άλλες ομάδες που ονομάζονταν Silver Α και Silver B (που είχαν διαφορετικές αποστολές) μεταφέρθηκαν από τη RAF στη Τσεχοσλοβακία στις 28 Δεκεμβρίου 1941.

Οι στρατιώτες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Pilsen για να επικοινωνήσουν με τους συμμάχους τους και από εκεί στην Πράγα, όπου είχε προγραμματιστεί η επίθεση. Στην Πράγα, θα συνεργάζονταν με αρκετές οικογένειες και αντι-ναζί οργανώσεις που θα τους βοηθούσαν κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών.

Το πρώτο σχέδιο ήταν να σκοτώσουν τον Heydrich στο δρόμο μέσα στο δάσος στην Πράγα. Θα τραβούσαν ένα καλώδιο κάθετα στο δρόμο, που θα σταματούσε το αυτοκίνητο του Heydrich, αλλά μετά από αρκετές ώρες αναμονής, επέστρεψαν στη Πράγα. Το επόμενο σχέδιο ήταν να σκοτώσουν τον Χάιντριχ μέσα στηνΠράγα.

fotoantr1

Στις 27 Μαΐου 1942, ο Heydrich προέβη στην καθημερινή μετακίνηση του από το σπίτι του στο Panenské Břežany στο κάστρο της Πράγας. Οι Gabčík και Kubiš περίμεναν στη στάση του τραμ κοντά στο νοσοκομείο της Πράγας. Καθώς το ανοιχτό Mercedes-Benz του Heydrich τους πλησίασε, ο Gabčík προχώρησε μπροστά στο όχημα, προσπαθώντας να ανοίξει πυρ, αλλά το όπλο του μπλόκαρε.

Ο Heydrich διέταξε τον οδηγό του να σταματήσει το αυτοκίνητο. Όταν ο Heydrich σηκώθηκε προσπαθώντας να πυροβολήσει τον Gabčík, ο Kubiš έριξε μια τροποποιημένη αντιαρματική χειροβομβίδα στο όχημα, η οποία εξερράγη στο δεξιό πίσω φτερό του αυτοκινήτου.

Αν και η χειροβομβίδα απέτυχε να εισέλθει στο αυτοκίνητο, η έκρηξη εκτόξευσε θραύσματα από το εσωτερικό του αυτοκινήτου στο σώμα του Heydrich. Ο Heydrich, προφανώς αγνοόντας τα τραύματά του, βγήκε από το αυτοκίνητο, ανταπέδωσε τα πυρά, προσπάθησε να κυνηγήσει τον Gabčík αλλά μετά από λίγο κατέρρευσε.

Ο οδηγός του πυροβολήθηκε δύο φορές από τον Gabčík και τραυματίστηκε. Έτσι η ομάδα των δύο Τσέχων, είχε αρχικά την εντύπωση ότι η επίθεση είχε αποτύχει.

fotoantr2

Ο Heydrich μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Bulovka που βρισκόταν 250 μέτρα μακριά. Εκεί χειρουργήθηκε απο τον καθηγητή Hollbaum. Η επέμβαση διήρκησε μία ώρα και δεν σημειώθηκαν επιπλοκές. Αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε, ο Heinrich Himmler, έστειλε τον προσωπικό του γιατρό Karl Gebhardt, ο οποίος έφτασε στη Πράγα εκείνο το βράδυ.

Από τις 29 Μαΐου, ο Heydrich ήταν εξ ολοκλήρου στη φροντίδα των γιατρών. Μετά από επτά ημέρες κι ενώ η κατάστασή του φαινόταν να βελτιώνεται, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος το μεσημέρι, κατέρρευσε, έπαθε σοκ και πέθανε το επόμενο πρωί.

Οι γιατροί του Χίμλερ περιγράφουν ως επίσημη αιτία του θανάτου τη σηψαιμία, που σημαίνει μόλυνση στην κυκλοφορία του αίματος. Μια από τις θεωρίες ήταν ότι ορισμένες από τις ίνες της ταπετσαρίας του αυτοκινήτου που εκτοξεύτηκαν από την έκρηξη της χειροβομβίδας, προκάλεσαν λοίμωξη.

Έχει επίσης διατυπωθεί η άποψη ότι πέθανε από εγκεφαλική ή πνευμονική εμβολή, όπως επίσης οτι πέθανε από δηλητηρίαση αφού η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, είχε τροποποιηθεί για να περιέχει την τοξίνη Botulinum.

Ο Χίτλερ διέταξε τα ΕΣ ΕΣ και τη Γκεστάπο να "πνίξουν στο αίμα" όλη τη Βοημία προκειμένου να βρεθούν οι δολοφόνοι του Heydrich. Ο Χίτλερ ήθελε να ξεκινήσει μια βάναυση, συστηματική δολοφονία του Τσέχικου λαού, αλλά μετά από διαβουλεύσεις, τροποποίησε την εντολή του σε μόνο μερικές χιλιάδες.


Δείτε εδώ τα αντίποινα των Ναζί για τη δολοφονία του Heydrich


 

Τα εδάφη της Τσεχίας ήταν μια σημαντική βιομηχανική ζώνη για τη γερμανικό στρατό και η αδιάκριτη δολοφονία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγικότητα της περιοχής. Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι τελικά συνελήφθησαν, ενώ συγγενείς των Jozef Gabčík και Jan Kubiš εκτελέστηκαν.

Οι δύο άνδρες αρχικά κρύφτηκαν σε δύο οικογένειες της Πράγας και αργότερα κατέφυγαν στην Karel Boromejsky, μια ορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Πράγα. 700 περίπου στρατιώτες των ΕΣ ΕΣ πολιόρκησαν την εκκλησία, αλλά παρά τις προσπάθειες τους, δεν κατάφεραν να πιάσουν τους δύο άντρες ζωντανούς, καθώς ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος τραυματίστηκε θανάσιμα στην ανταλλαγή πυρών με του γερμανούς στρατιώτες.

fotoantr3

Καθώς ο Heydrich ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της ναζιστικής Γερμανίας, δύο μεγάλες τελετές κηδειών διεξήχθησαν. Η μία στην Πράγα, όπου ο δρόμος για το κάστρο της Πράγας ήταν γεμάτος με χιλιάδες άνδρες των ΕΣ ΕΣ που κρατούσαν δάδες.

Η δεύτερη ήταν στο Βερολίνο και συμμετείχαν όλα τα κορυφαία στελέχη των Ναζί, συμπεριλαμβανομένου και του Χίτλερ ο οποίος απέδωσε δύο μετάλια στη σωρό του Heydrich.