Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση "Τιμωρία" (photos+video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Η εκδίκηση του Χίτλερ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία επειδή δε συμμετείχε στον Άξονα. (Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα WW2.gr)


Ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου στη Γιουγκοσλαβία, με τη κωδική ονομασία Επιχείρηση Τιμωρία (Operation Punishment), έγινε από την Luftwaffe κατά την Εισβολή στη Γιουγκοσλαβία.

Από τις αρχές του 1941, ο βασιλιάς Παύλος της Γιουγκοσλαβίας δεχόταν πιέσεις από τη Γερμανία για να συμμετέχει στις δυνάμεις του Άξονα. Ο βασιλιάς τελικά δέχτηκε στις 25 Μαρτίου, αλλά εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τη κοινή γνώμη και τους στρατιωτικούς.

Δύο μέρες αργότερα, για να ματαιωθεί η συμμετοχή της χώρας στον Άξονα, οργανώθηκε πραξικόπημα και ο βασιλιάς Παύλος αντικαταστάθηκε από τον Βασιλιά Πέτρο τον 2ο. Ο Χίτλερ, εξοργισμένος και προσβεβλημένος από την εξέλιξη αυτή, αποφάσισε την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας στρατιωτικά αλλά και ως έθνος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Adolf Hitler and Prince Paul of Yugoslavia

Ο βομβαρδισμός ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941, χωρίς προηγουμένως να έχει κηρυχθεί πόλεμος και συνεχίστηκε για τις επόμενες 4 ημέρες. Έγιναν 500 απογειώσεις βομβαρδιστικών σε τρία κύματα, με αφετηρία τη Ρουμανία όπου βρίσκονταν οι Γερμανικές βάσεις για την υποστήριξη της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όλες τις επικοινωνίες μεταξύ διοίκησης και στρατιωτικών μονάδων των Γιουγκοσλάβων, κάνοντας αδύνατο τον συντονισμό των δυνάμεων και δίνοντας τη δυνατότητα στη Luftwaffe με την υποστήριξη των επίγειων γερμανικών δυνάμεων, να πλήξουν τους υπόλοιπους στρατιωτικούς στόχους ανενόχλητα. Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός κατέρρευσε και οι περισσότεροι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

serbianssurrended

Αν και αρχικά οι εντολές του Χίτλερ ήταν συγκεκριμένες για την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, στη πορεία διέταξε να περιοριστούν οι επιθέσεις σε στόχους στρατιωτικούς και επικοινωνιών. Υπολογίζεται πως πάνω από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών ενώ χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν.

Μεγάλη απώλεια επίσης ήταν και η καταστροφή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σερβίας, όπου καταστράφηκαν περισσότερα από 300.000 ανεκτίμητα χειρόγραφα του Μεσαίωνα.

belgradebombing

Το Βελιγράδι παραδόθηκε στις 12 Απριλίου ενώ η Γιουγκοσλαβία παραδόθηκε άνευ όρων στις 17 Απριλίου 1941. Ο διοικητής της Luftwaffe Πτέραρχος Alexander Löhr, υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό, καταδικάστηκε σε εκτέλεση κατά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, με κύριο επιχείρημα οτι προχώρησε σε βομβαρδισμό χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου.

Το Βελιγράδι βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου άλλες δύο φορές, το 1944 από τους Συμμάχους.