Γιόζεφ Μένγκελε: "Ο άγγελος του θανάτου"

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Τα φρικτά πειράματα του διεστραμένου γιατρού του Άουσβιτς... που παρέμεινε ατιμώρητος.


Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ήταν ένα κολαστήριο από το οποίο κατάφεραν να επιβιώσουν μόνο 200.000 κρατούμενοι από τους συνολικά 1.300.000 που οδηγήθηκαν εκεί. Κατά την άφιξη των αιχμαλώτων με τα τρένα, υπήρχε πάντα εκεί ένας αξιωματικός των SS ο οποίος επέλεγε ποιος θα ζήσει ως εργάτης και ποιος θα οδηγηθεί στα κρεματόρια του στρατοπέδου. Το παρατσούκλι του ήταν «ο άγγελος του θανάτου». Το ονομά του; Γιόζεφ Μένγκελε...

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1911 στο Γκίνσμπουργκ της Γερμανίας. Γόνος οικογένειας μεγαλοβιομηχάνων, σπούδασε ανθρωπολογία και ιατρική στα πανεπιστήμια του Μονάχου, της Βιέννης και της Βόννης. Από τις αρχές των σπουδών του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γενετική. Μετά το τέλος των σπουδών του, ο Μένγκελε εργοδοτήθηκε από το όργανο της φυλετικής πολιτικής του Γ' Ράιχ, το πανεπιστήμιο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Υπό τις οδηγίες του Δρ Ότμαν φον Φέρσουερ, εργάστηκε στον τομέα των υποχρεωτικών εκτρώσεων και στην αρχειοθέτηση των Αθίγγανων και τον Ρομά.

DrJosefMengele

Το 1931 εντάχθηκε στην Stahlhelm, μια παραστρατιωτική οργάνωση η οποία το 1934 ενωποιήθηκε με την Sturmabteilung (τάγματα εφόδου). Η οργάνωση αυτή ήταν αρχικά προσκείμενη στο Γερμανικό Εργατικό Κόμμα που αργότερα μετεξελίχθηκε στο Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ. Το 1938 προσχώρησε στα SS και το 1940 στρατολογήθηκε από τη Βέρμαχτ και στάλθηκε στο μέτωπο.

mengele victims 2

Ο Μένγκελε στο «κολαστήριο»

Ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να επιστρέψει στο Βερολίνο το 1943. Η ευκαιρία που ζητούσε για να επιδοθεί στις φρικτές πρακτικές που είχε στο «άρρωστο» μυάλό του, του δόθηκε στις 30 Μαΐου 1943. Τότε διορίστηκε ως αρχίατρος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης- εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκενάου, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του ο οποίος αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκέι, ο Μένγκελε επιδόθηκε σε μερικά από τα πιό φρικιαστικά πειράματα γενετικής, τα οποία τον κατατάσουν σαν ένα από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η εμμονή του ήταν να πειραματίζεται με διδύμους καθώς θεωρούσε πως η κατασκευή τους τους έκανε τα τέλεια πειραματόζωα. Υπολογίζεται πως πάνω από 3000 ζεύγη διδύμων υπέφεραν στα χέρια του, με μόνο 200 από αυτούς να καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν. Τα βασανιστήρια που βίωσαν τα «πειραματόζωα» στα χέρια του δεν τα χωρά ανθρώπινος νους. Προσπαθούσε να τους αλλάξει φύλο με χειρουργικές επεμβάσεις, τους υποχρέωνε να έχουν αιμομικτικές επαφές προκαλώντας εγκυμοσύνες. Έκανε μεταγγίσεις αίματος από τον ένα στον άλλο με καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό τους. Ένωνε τα σώματα μεταξύ τους δημιουργώντας σιαμαίους.

mengele3

 

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, τους δολοφονούσε με ενέσεις χλωροφορμίου και διαμέλιζε τα πτώματα, στέλνοντας τα όργανά τους για μελέτη. Εκτός από τους διδύμους, ο Μένγκελε εφάρμοσε τις άρρωστες πρακτικές του σε νάνους, ρομά, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι παρουσίαζαν γενετικές ανωμαλίες.

Το «τέρας» έμεινε ατιμώρητο

Στις 17 Ιανουαρίου 1945 και ενώ ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε στο Άουσβιτς, ο Μένγκελε μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκρός-Ρόζεν για να συνεχίσει το παράλογο έργο του. Στις 6 Φεβρουαρίου 1945 κρύφτηκε σε μονάδα της Βέρμαχτ η οποία αιχμαλωτίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί που δε γνώριζαν ακόμη τα «κατορθώματά» του στο Άουσβιτς τον άφησαν ελεύθερο τρείς μήνες μετά.

Χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και με το όνομα Φριτς Χόλμαν, έφτασε στο Ρόζενχάιμ στη Βαυαρία όπου και κρυβόταν για ένα διάστημα σε ένα απόμερο αγρόκτημα. Κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης, το όνομα του Μένγκελε αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές, όμως θεωρούνταν νεκρός και δεν αναζητήθηκε. Τον Απρίλιο του 1949 διέφυγε στη Γένοβα της Ιταλίας με το όνομα Χέλμουτ Γκρέγκορ και από εκεί, 2 μήνες μετά διέφυγε με ατμόπλοιο στο Μπουένος Άιρες, με τη βοήθεια άλλων εγκληματιών πολέμου και με πλαστά έγγραφα του Ερυθρού Σταυρού τα οποία κατάφερε να εξασφαλίσει.

Στην Αργεντινή περέμεινε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 50'. Πληροφορίες που συνέλεξαν οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ήθελαν το Μένγκελε ζωντανό και αμέσως κυρήχθηκε καταζητούμενος. Μόλις το έμαθε εγκατέλειψε την Αργεντινή και μετακόμισε στην Παραγουάη. Τελευταίος σταθμός της ζωής του ήταν το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο «άγγελος του θανάτου» πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 1979 στην περιοχή Βερτιόγκα όπου έκανε διακοπές. Την ώρα που κολυμπούσε έπαθε εγκεφαλικό και πνίγηκε.

 

Δεν πλήρωσε ποτέ για τα φρικτά του εγκλήματα. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε από Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Γερμανούς ερευνητές το 1985. Μετά από εξέταση DNA που έγινε το 1992 επισημοποιήθηκε πως η σορός που είχε βρεθεί ανήκε πραγματικά στο «μακελάρη του Άουσβιτς».