B' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μάχη της Μόσχας (pics+video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Μια από τις πιο βίαιες συγκρούσεις, που σήμανε την αρχή του τέλους για τις δυνάμεις του Άξονα. (Σε συνεργασία με την ελληνική ιστοσελίδα WW2.gr)


Η Μάχη της Μόσχας με τη κωδική ονομασία "Επιχείρηση Τυφώνας" είναι ο τίτλος που δόθηκε από τους σοβιετικούς ιστορικούς σε δύο περιόδους σημαντικών μαχών σε ένα μέτωπο 600 χιλιομέτρων στον τομέα του ανατολικού μετώπου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 1941 μέχρι τον Ιανουάριο του 1942.

Η σοβιετική αμυντική προσπάθεια ανέκοψε την επίθεση του Χίτλερ στη Μόσχα, πρωτεύουσα της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και μεγαλύτερη σοβιετική πόλη.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου, με απώλειες πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες και επίσης μια από τις σημαντικότερες, καθώς σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την "Επιχειρηση Μπαρμπαρόσα". Η επιχείρηση έληξε επίσημα στις 7 Ιανουαρίου 1942 με την οριστική υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων στις προηγούμενες θέσεις τους.

moscowfoto1

Η Μόσχα ήταν ένας από τους κύριους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους για τις δυνάμεις του Άξονα κατά την εισβολή τους στη Σοβιετική Ένωση και η κατάληψή της είχε προγραμματιστεί μέσα σε τέσσερις μήνες από την έναρξη της "Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα".

Ωστόσο, οι γερμανικές δυνάμεις καθυστέρησαν τη προέλασή τους εξ αιτίας της Μάχης του Σμόλενσκ αλλά και της Μάχης του Κιέβου, η οποία αποδείχθηκε μεγάλη νίκη για τους Γερμανούς. Η προέλασή τους προς τη Μόσχα συνεχίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 1941.

moscowgal4 b0185460c1167a33f339d0e289eb9754

Η γερμανική στρατηγική επίθεση είχε χωριστεί σε δύο επιθέσεις, μία στα βόρεια της Μόσχας έναντι του Μετώπου Καλίνιν από τη 3η και 4η στρατιά Panzer, αποκόπτοντας έτσι την σιδηροδρομική γραμμή Μόσχα-Λένινγκραντ και μία άλλη στα νότια της Μόσχας, νότια της Τούλα, από το 2η στρατιά Panzer, ενώ η 4η Στρατιά θα κατευθύνονταν προς Μόσχα από τα δυτικά.

Το γερμανικό σχέδιο περιλάμβανε και μια ξεχωριστή επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Wotan", που θα πραγματοποιούνταν στην τελική φάση της γερμανικής επίθεσης.

moscowfoto2

Αν και αρχικά οι δυνάμεις του Άξονα κατάφεραν να προχωρήσουν γρήγορα και να περικυκλώσουν πολλές σοβιετικές δυνάμεις, η προέλασή τους σταμάτησε εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών. Οι βροχές μετέτρεψαν τους δρόμους και την ύπαιθρο σε λασπώδες έδαφος και οι μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις ήταν αδύνατο να προχωρήσουν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της καθυστέρησης, ο στρατηγός Georgi Zhukov οργάνωσε μια αμυντική γραμμή γύρω από τη Μόσχα, συγκεντρώνοντας όποιες δυνάμεις είχαν απομείνει από τις περιφερειακές περιοχές και αναπτύσσοντάς τες σε τρεις αμυντικές ζώνες, ενώ οι κάτοικοι της πόλης είτε στρατολογούνταν είτε βοηθούσαν στα αμυντικά έργα γύρω από τη πόλη.

moscowgal6 f793fc061aa16101f110fe32e5a48d0a

Τον Νοέμβριο, καθώς το βαρύ κρύο πάγωσε τα πάντα, οι γερμανικές δυνάμεις μπορούσαν πάλι να κινηθούν. Ωστόσο, το κρύο προκαλούσε προβλήματα στην υγεία των - απροετοίμαστων γι αυτόν τον καιρό - στρατιωτών, αλλά και καθηλώνοντας πολλά οχήματα ή άρματα από μηχανικές βλάβες. Επίσης λόγω του καιρού, η γερμανική αεροπορία ήταν καθηλωμένη στο έδαφος τον περισσότερο χρόνο.

moscowfoto3

Τον Δεκέμβριο, 18 σοβιετικές μεραρχίες αλπινιστών έφτασαν στη Μόσχα από τη Σιβηρία, ενισχύοντας την υπεράσπιση της πόλης. Οι Σοβιετικές δυνάμεις επιχείρησαν μια σοβιετική αντεπίθεση και μικρότερης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις και σταδιακά κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις του Άξονα από τη Μόσχα.

moscowgal8 e4dd44ad326dcceb17d53a14893ffb1f

Στις αρχές Ιανουαρίου οι δεύτερες είχαν απομακρυνθεί σε απόσταση από 100 έως 250 χλμ μακριά από τη πόλη, δίνοντας έτσι τέλος στην άμεση απειλή για τη Μόσχα.