Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν... η πραγματική ιστορία!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Οι δύο συγκλονιστικές περιπτώσεις από τις οποίες εμπνεύστηκε ο Σπίλμπεργκ την ταινία του.


Η ταινία «Saving private Ryan» ή στα ελληνικά «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» δεν παρουσιάζει μία πραγματική ιστορία. Δεν υπάρχει κάποιος στρατιώτης Ράιαν που έχασε τα αδέρφια του και που η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει μία επίιλεκτη ομάδα για να τον σώσει και να επιστρέψει στη... μάνα του.

Βασίζεται όμως σε, όχι μία, αλλά δύο ιστορίες πραγματικές που πραγματικά συγκλονίζουν. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έφτιαξε μία εκπληκτική ταινία παίρνοντας έμπνευση από τα αδέρφια Niland (Νάιλαντ) και τα αδέρφια Sullivan (Σάλιβαν).

Ο Frederick "Fritz" Niland που έγινε Ράιαν

Ο Fritz Niland είναι ο άνθρωπος που έγινε στην ταινία ο περίφημος στρατιώτης Ράιαν. Ο Fritz Niland ήταν ένας από τους 4 αδερφούς Niland. Όλοι τους υπηρέτησαν στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τόσο ο Fritz Niland όσο και ο «ήρωας» Ράιαν ήταν αλεξιπτωτιστές. Και οι δύο, ο πραγματικός και ο κινηματογραφικός, έπεσαν με το αλεξίπτωτό τους κατά τη διάρκεια της απόβασης της Νορμανδίας.

FON NilandBrothers01

Ο αδερφός του Robert σκοτώθηκε κατά την απόβαση στη Νορμανδία. Ο άλλος του αδερφός, ο Preston επίσης είχε σκοτωθεί στην παραλία Utah. Ο έτερος αδερφός, ο Edward ήταν στο μέτωπο του Ειρηνικού και θεωρήθηκε νεκρός όταν χάθηκαν τα ίχνη του μετά από μάχη.

Ch5.Saving.Private.Ryan.The.True.Story.PDTV.x264.AAC.MVGroup.org01 54 17

Σε αντίθεση με την ταινία, δεν χρειάστηκε κάποια επίλεκτη ομάδα να τον σώσει. Απλώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον έστειλε σπίτι του, αφού τότε υπήρχε η ισχυρή πεποίθηση ότι ήταν ο μόνος που είχε διασωθεί από τα 4 αδέρφια.

Αργότερα τα ευχάριστα νέα ήρθαν από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ιαπώνων. Εκεί βρέθηκε, τελικά, ο Edward που είχε θεωρηθεί νεκρός. Διασώθηκε από τους Βρετανούς. Τα δύο αδέρφια που σκοτώθηκαν στο καθήκον είναι σήμερα θαμένα δίπλα δίπλα στο αμερικανικό νεκροταφείο Νορμανδίας, στη Γαλλία.

nilandgravesΜετά την ταινία, οι δύο τάφοι αποτελούν «αξιοθέατο» της περιοχής.


 

Τα αδέρφια Sullivan

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ χρησιμοποίησε στοιχεία και από την τραγική ιστορία των αδερφών Sullivan στην ταινία «Saving private Ryan». Τα αδέρφια Sullivan ήταν πέντε! Όλοι υπηρετούσαν στο ίδιο πλοίο. Στο USS Juneau.

Το πλοίο δέχθηκε επίθεση με τορπίλες, ανατινάχτηκε και μόνο 11 από τα 700 μέλη του πληρώματός του έζησαν. Κανένας από τα αδέρφια Sullivan. Μάλιστα υπάρχουν και μαρτυρίες που κάνουν την ιστορία πιο συγκλονιστική.

Κάποια από τα μέλη του πληρώματος που έζησαν μετά την επίθεση, κατασπαράχθηκαν από καρχαρίες. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι μία τέτοια περίπτωση ήταν του George, ενός από τα 5 αδέρφια. Αυτό κρατήθηκε μυστικό από τους γονείς των αδερφών για... ευνόητους λόγους.

00saving

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανκλίνος Ρούσβελτ έγραψε στους γονείς των νεκρών για να τους ενημερώσει για το τραγικό γεγονός. Αυτό το στοιχείο είναι που συμπεριέλαβε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία του.

- Σήμερα, ένα από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ φέρει το όνομα των 5 σκοτωμένων αδερφών Sullivan (U.S.S. The Sullivans).