Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πώς σώθηκαν οι θησαυροί του Λούβρου;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Από το 1938 οι Γάλλοι άρχισαν να προστατεύουν τα εκθέματα του μουσείου.


Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι κλεισμένη στα μεγάλα και τα μικρά μουσεία του κόσμου. Οι μεγάλες καταστροφές, φυσικές αλλά και ανθρώπινες, απειλούν κάθε φορά τις ρίζες μας και τις καλύτερες στιγμές του είδους μας.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα μουσεία, έχουν πάντα την μεγάλη ευθύνη να διαφυλάξουν τις ρίζες μας με κάθε κόστος. Στο κείμενο αυτό θα συναντήσουμε τους ανθρώπους του Λούβρου και το πώς έσωσαν τους θησαυρούς της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το 1938

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε ξεκινήσει το 1938. Όμως οι ενδείξεις ήταν ισχυρές ότι κάτι τέτοιο ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Σιγά σιγά οι αρχές του Μουσείου του Λούβρου ξεκίνησαν τη διαδικασία. Τα σημαντικότερα εκθέματα άρχισαν να μεταφέρονται σε κρυφές αποθήκες στην γαλλική ύπαιθρο, μακριά από στρατηγικά σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει βομβαρδισμός.

venus de milo prepared for transport world war 2Η Αφροδίτη της Μήλου μεταφέρεται από το Λούβρο για να γλιτώσει από το πόλεμο...


Η Μόνα Λίζα

Ο περίφημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταφέρθηκε στις 28 Αυγούστου του 1939 από το Λούβρο. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου, μόλις 6 μέρες μετά! Η Μόνα Λίζα άλλαξε 5 τοποθεσίες φύλαξης μέχρι το τέλος του πολέμου!

unveiling the mona lisa world war 2 louvre

Η "Νίκη της Σαμοθράκης" και χιλιάδες εκθέματα

Η "Νίκη της Σαμοθράκης", η "Αφροδίτη της Μήλου" εκατοντάδες άλλα γλυπτά και αγάλματα καθώς και 3690 πίνακες ζωγραφικής, «ταξίδεψαν» στη γαλλική ύπαιθρο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να βρίσκονται μακριά από το Παρίσι. Τα εκθέματα φυλάσσονταν ακόμα και σε εκκλησίες ή σε μικρότερα μουσεία της υπαίθρου με τον υπεύθυνο του Μουσείου Jacques Jaujard να έχει την ευθύνη για την ασφαλή μετακίνηση και φύλαξη των θησαυρών.

moving the ascent of the winged victory of samothrace world war ii the louvreΗ "Νίκη της Σαμοθράκης" μεταφέρεται μακριά από το "επικίνδυνο" Μουσείο του Λούβρου...


 Άνοιξαν το Λούβρο οι Ναζί

Αμέσως μετά την κατάληψη του Παρισιού, οι Ναζί θέλησαν να ανοίξουν ξανά το Λούβρο, κάνοντας το Παρίσι την πολιτιστική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας τους. Το Λούβρο άνοιξε, όμως δεκάδες αίθουσες ήταν εντελώς άδειες!

germans nazis gerd von rundstedt at the louvre54Oι Ναζί το... παίζουν πολιτισμένοι στις αίθουσες του υπό κατοχή Μουσείου του Λούβρου!


 Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση της Γαλλίας, οι αρχές της χώρας είχαν μπροστά τους την μεγάλη πρόκληση να επαναφέρουν τη χώρα στην… κανονικότητα. Στο Λούβρο έγιναν σημαντικά βελτιωτικά έργα από το 1945 μέχρι το 1947. Τα έργα πήραν την θέση τους και πάλι…

goya time louvre world war 2Ο πόλεμος τέλειωσε. Ο πίνακας του Γκόγια "Las viejas" επιστρέφει στο Λούβρο!