Η Γερμανία και η σύνταξη στους Ισπανούς που πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Το 1941, 47.000 Ισπανοί εθελοντές πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί. 71 χρόνια μετά επιζώντες αλλά και χήρες αυτών, παίρνουν σύνταξη από το Γερμανικό κράτος.


Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα αντίπαλα στρατόπεδα από ένα σημείο και μετά ήταν ξεκάθαρα. Ο άξονας που είχαν δημιουργήσει οι Ναζί (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) και όλος ή σχεδόν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης από την άλλη. Υπήρχαν λοιπόν και οι χώρες οι οποίες κράτησαν, ή έτσι λέει η ιστορία τουλάχιστον, ουδέτερη στάση.

Μια από αυτές ήταν και η Ισπανία του Φράνκο. Μόνο που τελικά, χιλιάδες Ισπανοί έλαβαν μέρος στη μεγάλη σύρραξη και μάλιστα εθελοντικά, στο πλευρό του Χίτλερ. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως μέχρι σήμερα, οι τελευταίοι επιζώντες εθελοντές αλλά και οι χήρες τους, παίρνουν σύνταξη από τη Γερμανία για τις υπηρεσίες τους!

Το 1939, Γερμανία και Ιταλία, Χίτλερ και Μουσολίνι δηλαδή, στήριξαν άμεσα και έμμεσα τον Φράνκο στο να ανέλθει στην εξουσία. Μέρος της ανταπόδοσης, ήταν και η μη εμπλοκή της Ισπανίας στον πόλεμο. Εκτός από αυτό, ο Φράνκο συμφώνησε να επιτρέψει σε όσους εθελοντές ήθελαν να λάβουν μέρος στον πόλεμο, αλλά στο πλευρό και μόνο του άξονα.

1ablue1

División Española de Voluntarios

Το 1941, 47.000 Ισπανοί εθελοντές, σχημάτισαν την «Ισπανική Μεραρχία Εθελοντών» (División Española de Voluntarios) ή αλλιώς «Μπλέ Μεραρχία» (Blue Division). Στις 31 Ιουλίου του ίδιου έτους, έδωσαν όρκο στο Χίτλερ και εντάχθηκαν στη Βέρμαχτ. Άμεσα μετακινήθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου έλαβαν μέρος στην επίθεση ενάντια στη Σοβιετική ένωση. Διοικητής της ισπανικής Μεραρχίας, ήταν ο στρατηγός Augustin Muñoz Grandes .

1ablue2

Η Μεραρχία έλαβε μέρος σε αρκετές μάχες, με κυριότερη αυτή του Λένινγκραντ. Παρά την κατάρρευση του μετώπου το 1943 και την οπισθοχώρηση των Ναζί, οι ισπανοί ήταν οι μόνοι οι οποίοι κράτησαν τις θέσεις τους στην αντεπίθεση των Σοβιετικών. Αυτό όμως είχε μεγάλο κόστος καθώς 22.000 δεν κατάφεραν να γυρίσουν στα σπίτια τους ποτέ.

1ablue3

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, συνολικά 45.482 Ισπανοί εθελοντές πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί στο Ανατολικό Μέτωπο. Όσοι επέστρεψαν, τιμήθηκαν για την προσφορά τους αυτή με μετάλλια τιμής τόσο από το γερμανικό όσο και από τον ισπανικό στρατό.

1ablue4

Η σύνταξη από τη Γερμανία

Το 1962, ο Φράνκο ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της τότε Δυτικής Γερμανίας, για την αποκατάσταση τον Ισπανών εθελοντών. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε την απόδοση μηνιαίας σύνταξης εκ μέρους του γερμανικού κράτους στους επιζώντες εφ’όρου ζωής αλλά και στις χήρες όσων είχαν σκοτωθεί.

1ablue5

Σήμερα, 71 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, η ενωμένη πλέον Γερμανία, δίνει σύνταξη σε 41 επιζώντες Ισπανούς εθελοντές και 8 χήρες νεκρών στο μέτωπο, δαπανώντας ετήσια ένα ποσό της τάξεως των 107.000 ευρώ (2183 ευρώ το μήνα/άτομο). Περιττό να υπενθυμίσουμε πως το Γερμανικό κράτος, αρνείται ακόμη σε πολλές περιπτώσεις αποζημιώσεις θυμάτων του πολέμου (π.χ. Δίστομο). Για τους συμπολεμιστές των ναζί όμως;