02 ΣΕΠ: Διεξάγεται η μάχη του Αχυρώνα στο Λιοπέτρι

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Κάθε μέρα στο Mentality10 όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ημερολόγιο της ιστορίας.


Η μάχη στον Αχυρώνα Λιοπετρίου στην Κύπρο γνωστή και ως Νέο χάνι της Γραβιάς δόθηκε από τα Μέλη της ΕΟΚΑ ενάντια στην Βρετανική αποικιοκρατία στις 2 Σεπτεμβρίου 1958.

axyronaslipoe

Οι τέσσερις αγωνιστές είχαν λάβει την εντολή να μεταβούν στο Λιοπέτρι για να εκπαιδεύσουν τα εκεί μέλη της ΕΟΚΑ στις 30 Αυγούστου. Στις 2 Σεπτεμβρίου στην περιοχή εμφανίστηκαν στρατιωτικά αυτοκίνητα, τα τέσσερα μέλη της ΕΟΚΑ προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο μέσα από τον κλοιό που είχαν δημιουργήσει οι Άγγλοι, χωρίς να τα καταφέρουν, κατέφυγαν έτσι σε παρακείμενο αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή για προστατευτούν. Οι Άγγλοι μετά από έρευνες στον αχυρώνα δέχθηκαν πυροβολισμούς από τα μέλη της ΕΟΚΑ, αρχίζοντας έτσι την μάχη.

eoka00562

Οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν και οι αγωνιστές κλήθηκαν να παραδοθούν. Μετά από πολύωρο αγώνα, ελικόπτερο έριξε εμπρηστικές βόμβες στον αχυρώνα βάζοντας του φωτιά. Οι αγωνιστές εξήλθαν από τον αχυρώνα πεθαίνοντας από τα πυρά των Άγγλων.

Οι τέσσερις αγωνιστές μάχονταν επί 6ώρου με πάνω 200 Άγγλους στρατιώτες. Οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ με τον θάνατο τους συγκίνησαν την παγκόσμια κοινότητα. Στο σημείο της μάχης στήθηκε μνημείο των τεσσάρων αγωνιστών.

eoka00567

Μέλη της ΕΟΚΑ στην μάχη του Λιοπετρίου

Ανδρέας Κάρυος
Ηλίας Παπακυριακού
Φώτης Πίττας
Χρήστος Σαμάρας

Πηγή: Wikipedia

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας.