12 ΝΟΕ: Σε θάνατο καδικάζεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Κάθε μέρα στο Mentality10 όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ημερολόγιο της ιστορίας. Ποιοι γεννήθηκαν και ποιοι έφυγαν από τη ζωή...


Ο Τότζο Χιντέκι (30 Δεκεμβρίου, 1884 – 23 Δεκεμβρίου, 1948) ήταν στρατηγός του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού και πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Hideki Tojo

Ο Τότζο Χίντεκι γεννήθηκε το 1884 στην περιφέρεια Κοτζιμάτσι του Τόκιο. Απόφοιτος της Αυτοκρατορικής Στρατιωτικής Ακαδημίας της Ιαπωνίας ακολούθησε ανώτερες στρατιωτικές σπουδές στη Σχολή Πολέμου, υηρετώντας μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατιωτικός ακόλουθος στην ιαπωνική πρεσβεία του Βερολίνου για μικρό χρονικό διάστημα και κατόπιν στην Ελβετία.

wwii japan minister hideki tojo

Το 1941 έγινε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και εργάστηκε προς την κατεύθυνση της υπογραφής του Τριμερούς Συμφώνου με τη ναζιστική Γερμανία. Στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, με την έγκρισή του έγινε η επίθεση της Ιαπωνίας κατά της αμερικανικής βάσης του Περλ Χάρμπορ.

image064dsada

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την παράδοση της Ιαπωνίας συνελήφθη παρά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε, δικάστηκε και καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου υπεύθυνος για τον θάνατο 4.000.000 ανθρώπων και κατεξοχήν υπεύθυνος για τη διεξαγωγήβιολογικώνπειραμάτων σε αιχμαλώτους πολέμου. Απαγχονίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1948.
Την ίδια μέρα, δικάστηκαν μαζί του άλλοι 6 Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ για τα φρικτά πειράματα των Ιαπώνων
στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε μία συγκλονιστική 

ταινία σχετική με τα πειράματα αυτά

6f98e16d597c3855b27df2736e8f377f

Παρόλο που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις του, ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι η επιτροπή υπό τον Ντάγκλας Μακ Άρθουρ που ανέλαβε να διερευνήσει ζητήματα ευθυνών των Ιαπώνων αξιωματούχων, προσπαθώντας να προστατέψει την αυτοκρατορική οικογένεια και τον αυτοκράτορα Χιροχίτο, μετατόπισε την έσχατη ευθύνη του στον Τότζο.

Πηγή: Wikipedia

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας.