16 ΜΑΪΟΥ: H 17Ν ρίχνει ρουκέτα στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Κάθε μέρα στο Mentality10 όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ημερολόγιο της ιστορίας.


Την Κυριακή 16 Μαΐου 1999, στις 22.55, εκτοξεύθηκε μια ρουκέτα κατά της οικίας του γερμανού πρέσβη Καρλ Χάινς Κούνα στο Χαλάνδρι (Εθνικής Αντιστάσεως 52). Η ρουκέτα καρφώθηκε στη στέγη του διώροφου σπιτιού. Η 17Ν άφησε για πρώτη φορά ίχνη. Μια καφέ τραγιάσκα και 10 κηλίδες αίματος (στο μπροστινό μέρος του κλεμμένου αυτοκινήτου και στο πίσω κάθισμα). Σταγονίδια αίματος εντοπίστηκαν και σε απόσταση τριών μέτρων από το σημείο εκτόξευσης της ρουκέτας.

damareos

Η πυροδότηση έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της οργάνωσης. Η επίθεση έγινε από τον προαύλιο χώρο τής απέναντι πολυκατοικίας της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 63. Το κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla (μοντέλο 1979), χρώματος λευκού (λευκό Toyota Corolla μοντέλο 1976 είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση και στις 5 Μαΐου στο τριπλό χτύπημα με ρουκέτες στον Πειραιά), βρέθηκε στη 1 το μεσημέρι της επόμενης μέρας στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μεσογείου στο Χαλάνδρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την κατοικία του γερμανού πρέσβη. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί την ίδια μέρα του χτυπήματος χωρίς να αλλαχτούν οι πινακίδες.

Bild GK EingangΗ Αστυνομία εκτιμούσε ότι δύο ήταν οι τραυματισμένοι τρομοκράτες και ότι «οι κηλίδες στο πεζοδρόμιο και στο αυτοκίνητο είναι το σημαντικότερο εύρημα ύστερα από 24 χρόνια». Εκτιμούσαν ότι ανάμεσα στους δράστες ήταν ο «γέρος με την τραγιάσκα της 17Ν, ο οποίος ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης (ο υπ' αριθμόν ένα εκτελεστής) και διακρίνεται για την εκτελεστική του δεινότητα και τις χαμαιλεοντικές μεταμφιέσεις του και είχε εμφανιστεί τουλάχιστον άλλες τρεις φορές στο παρελθόν».

Επίσης, η Αστυνομία διέρρεε ότι «έχει εντοπιστεί η κλινική στην οποία μεταφέρθηκε ο τραυματισμένος τρομοκράτης προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μετά τον τραυματισμό του». Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «έφθασε στην κλινική αξιοποιώντας τόσο τις πληροφορίες που της παρασχέθηκαν από το ιατρικό προσωπικό όσο και τη διασταύρωση των ονομάτων των ατόμων που εισήχθησαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα την ημέρα της επίθεσης, καθώς επίσης και την επομένη, με τις διευθύνσεις που δηλώθηκαν ως τόποι κατοικίας» σχολίαζαν τα τότε ρεπορτάζ.

17nprokyrixi

Τι έλεγε η 17Ν

Στην προκήρυξη για τη δολοφονία του Σόντερς (δημοσιεύτηκε στις 9.6.2000), η 17Ν ανέλαβε αναδρομικά την ευθύνη για την επίθεση και υποστήριξε ότι η Αστυνομία δεν διαθέτει DNA μέλους της, διακωμωδώντας ταυτόχρονα την ανικανότητά της. Συγκεκριμένα, η 17Ν εξηγούσε τι έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικοί αν είχαν στα χέρια τους αίμα από τραυματισμό μέλους της:

«Εχουν, λένε, το DNA ενός μέλους της 17Ν αλλά δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν άμεσα ελέγχοντας 10 εκατομμύρια Ελληνες. Φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι περνάνε τον κόσμο για ηλίθιο. Από τη μια ισχυρίζονται ότι κατέχουν ολιγομελή λίστα μελών κι από την άλλη μιλάνε για όλο τον πληθυσμό. Αν όμως κάποια μυστική υπηρεσία, στοιχειωδώς σοβαρή, κατείχε ένα τέτοιο στοιχείο όπως το DNA θα λειτουργούσε τελείως διαφορετικά. Θα προσπαθούσε με κάποιο απλό αλλά καλυμμένο τρόπο (π.χ. παίρνοντας τη νύχτα από το αυτοκίνητο του υπόπτου τρίχες που αφήνουν όλοι από τα μαλλιά τους, για να μη μιλήσουμε για πιο εξελιγμένες μεθόδους) να εξακριβώσουν σε ποιον ανήκε το DNA, αφού ο αριθμός των υπόπτων είναι περιορισμένος. Και τότε θα 'χαν κάνει το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα. Γιατί θα 'ταν απολύτως σίγουροι ότι ο ύποπτος είναι και μέλος. Θα συγκέντρωναν σ' αυτόν όλες τους τις δυνάμεις, ρίχνοντας τους καλύτερους πράκτορες και τα τελειότερα μέσα, στήνοντας μια επιστημονική παρακολούθηση από μη κινητά σημεία και θα έφταναν και σε άλλα μέλη και σε σημαντικό χτύπημά μας!».

Πηγή: Wikipedia, tovima.gr


Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας