21 ΙΑΝ: Η πιθηκίνα Μις Σαμ εκτοξεύεται με το διαστημικό σκάφος Little Joe 1B

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Κάθε μέρα στο Mentality10 όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ημερολόγιο της ιστορίας.


Το Πρόγραμμα Μέρκιουρι (Project Mercury, Πρόγραμμα "Ερμής") ήταν το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, που ήταν ενεργό από το 1959 έως το 1963. Για το πρόγραμμα επιλέχτηκαν 7 αστροναύτες από ένα σύνολο 110 δοκιμαστών πιλότων του στρατού που δήλωσαν συμμετοχή. Οι 7 αυτοί πρώτοι αστροναύτες των ΗΠΑ έμειναν γνωστοί ως "Αρχικοί Επτά" και ορισμένοι αποτέλεσαν εκπαιδευτές και αρχηγούς για τα επόμενα γκρουπ αστροναυτών της ΝΑΣΑ.

800px Launch of Little Joe 1B January 21 1960

Παράλληλα η εκτόξευση του Little Joe 1B, μέρος του προγράμματος Μέρκιουρι, εξέταζε το σύστημα διαφυγής από το διαστημόπλοιο, σε περίπτωση που τα μέλη του πληρώματος θα έπρεπε να το εγκαταλείψουν. Ο πρώτος... αστροναύτης που το δοκίμασε ήταν η πιθηκίνα Μις Σαμ που εκτοξεύθηκε με το σκάφος Little Joe 1B, στις 21 Ιανουαρίου του 1960, πάνω από τα Νησιά Wallops.

Miss Sam p61

Η Μις Σαμ επέζησε στα 8 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα της πτήσης σε καλή κατάσταση και όταν αυτή βρέθηκε στη γη, ένα ελικόπτερο την παρέλαβε! Δεν είχε την τύχη της διάσημης, αλλά μοιραίας σκυλίτσας Λάικα που έστειλαν οι Σοβιετικοί στο διάστημα.

Πηγή: Wikipedia


Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας.