02 ΙΑΝ: Οι Βιετκόνγκ πετυχαίνουν την πρώτη τους νίκη στο Απ Μπακ

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Η αντιπαράθεση του κομμουνιστικού Βορείου Βιετνάμ με το Νότο, αλλά και η αμερικανική ανάμιξη στην Ινδοκίνα αποκρυσταλλώθηκαν κατά τη διάρκεια του 1963 με την κλιμάκωση της επιθετικής δράσης των Βιετκόνγκ, την ανατροπή του καθεστώτος Ντιέμ και την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Με ισχυρότερες, αλλά ελλιπώς εκπαιδευμένες δυνάμεις, το Νότιο Βιετνάμ δεν κατόρθωνε να εξουδετερώσει τους καλά εκπαιδευμένους Βιετκόνγκ, μύστες του ανταρτοπολέμου, τους οποίους εξόπλιζαν η Κίνα και η Ε.Σ.Σ.Δ.

khe sanh march 1968

Φειδωλή στην αρχή η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Νότιο Βιετνάμ, από 700 άνδρες το 1961 περιλαμβάνει το 1963 16.500 αξιωματικούς, συμβούλους και υπαξιωματικούς, εκτός από το άφθονο πολεμικό υλικό. Παρά την ξένη βοήθεια, τις επιδρομές και συλλήψεις σε χωριά όπου κρύβονταν αντάρτες, η δράση των Βιετκόγκ δεν καταστάλθηκε.

Στις 2 Ιανουαρίου του 1963 εξαπέλυσαν επίθεση στο Απ Μπακ, στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Μετόνγκ. Εξήντα πέντε Νοτιοβιετναμέζοι και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, πέντε ελικόπτερα καταρρίφθηκαν και 11 υπέστησαν σοβαρές βλάβες.

Πηγή: Wikipedia


Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας.