04 ΦΕΒ: Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Κάθε μέρα στο Mentality10 όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ημερολόγιο της ιστορίας.


Στις 4 Φεβρουαρίου του 1843 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε, κατά γενική ομολογία, η σημαντικότερη προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε το 1770 στο Ραμαβούνι, βουνό της Μεσσηνίας, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του διωγμένη και κυνηγημένη από τους Τούρκους. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Μάνη. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών ο Θ. Κολοκοτρώνης ανακηρύχτηκε καπετάνιος και αναγνωρίστηκε ως αρματολός στην περιοχή του Λεονταρίου. Μέχρι το 1880 διέτρεχε τα βουνά καίγοντας τα τουρκικά χωριά και ταλαιπωρώντας αφάνταστα την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, η οποία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του. Καταδιωγμένος λοιπόν, εξαναγκάζεται να περάσει στα Επτάνησα, όπου κατατάσσεται στον αγγλικό στρατό.

kolokotrwnh

Όταν ξεσπά η Επανάσταση του 1821 ο Κολοκοτρώνης είναι ήδη 51 ετών. Λίγο πριν, το Δεκέμβριο του 1818, ο «Γέρος του Μοριά» μυείται στη Φιλική Εταιρεία από τον απεσταλμένο της Εταιρείας Αναγνωσταρά. Κατόπιν, πάει στη Μάνη και μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη απελευθερώνουν την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου 1821. Στη συνέχεια αρχίζει η έντονη πολεμική του δράση, με πολλές επιτυχίες στα πεδία των μαχών. Η ψυχική του καρτερία ήταν απερίγραπτη, καθώς άντεξε να δει τους γιους του να πεθαίνουν. Παράλληλα, αρχίζει να προκαλεί το φθόνο και τη ζήλια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή και να ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. 'Εφτασαν στο σημείο να του επιβάλουν μέχρι και θανατική ποινή, η οποία όμως τελικά δεν εκτελέστηκε.

kolokotronisff

Μέσα από τη δίκη του στα χρόνια της αντιβασιλείας, ο Κολοκοτρώνης συνδέθηκε με το σπουδαίο Έλληνα δικαστή και λόγιο Γεώργιο Τερτσέτη. Ο Γ. Τερτσέτης μαζί με τον Πολυζωΐδη αρνήθηκαν να καταδικάσουν σε θάνατο τον ξακουστό οπλαρχηγό.

Τρία χρόνια μετά τη δίκη του Κολοκοτρώνη, το 1836, ο Τερτσέτης τον έπεισε να του υπαγορεύσει τ' απομνημονεύματά του. Ωστόσο, τα απομνημονεύματα εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1859 με τον τίτλο «Ο γέρων Κολοκοτρώνης. Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής 1770-1836. Υπαγόρευσε ο Θ. Κολοκοτρώνης». Ο Κολοκοτρώνης πέθανε το 1843.

Πηγή: Wikipedia


Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας.