01 ΔΕΚ: Πεθαίνει ο Έλληνας πράκτορας της CIA, Αβρακότος

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Κάθε μέρα στο Mentality10 όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ημερολόγιο της ιστορίας. Ποιοι γεννήθηκαν και ποιοι έφυγαν από τη ζωή...


Ο Γουσταύος-Λάσκαρης "Γκαστ" Αβρακότος (14 Ιανουαρίου 1938 - 1 Δεκεμβρίου 2005) ήταν ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, με καταγωγή από τη Λήμνο. Υπήρξε σύνδεσμος της CIA με την ΚΥΠ τη δεκαετία του '60. Επίσης, ήταν ο αφανής επικεφαλής της "Afghan Task Force".

C520C70C5DBA6358286C4CB9E572DB89

Έγινε περισσότερο γνωστός στο κοινό το 2003 από την έκδοση του βιβλίου του "Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History", στο οποίο παρουσιάζει την αμερικανική ανάμειξη κατά τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανισταν. Ο Charlie Wilson, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τέξας, ήταν ο συνεργάτης του Αβρακότου στην επιχείρηση αυτή. Το 2007 με βάση το βιβλίο του Αβράκοτου γυρίστηκε η ταινία "Charlie Wilson's War", με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Τζούλια Ρόμπερτς.

2014120416231951

Βιογραφικό

Ο Αβρακότος γεννήθηκε το 1938 στο Aliquippa της Πενσυλβάνια. Ο πατέρας του ήταν ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς από τη Λήμνο και είχε μια βιοτεχνία αναψυκτικών. Αρχικά, εργάστηκε στην εταιρία χάλυβα "Jones and Laughlin Steel Company", ως το 1955 που αποφοίτησε από το γυμνάσιο της πόλης. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ από όπου αποφοίτησε με έπαινο. Επίσης, έγινε δεκτός στο "Carnegie Institute of Technology".


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε για την απίστευτη ζωή του Ρώσου πράκτορα Λιτβινένκο.


Η εμπλοκή του στην Κύπρο

Το 1962 προσλήφθηκε στη CIA στο Λάνγκλεϋ της Βιρτζίνια και ανάμεσα στα καθηκόντά του ήταν η προώθηση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Προβλήθηκε ο ισχυρισμός πως ο Αβρακότος ήταν ο σύνδεσμος της CIA με την ελληνική ΚΥΠ που είχε τότε επικεφαλής τον μετέπειτα δικτάτορα Παπαδόπουλο. Επίσης, είχε ανάμειξη στο πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο κατά του Μακάριου. Την απόφαση για πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου την πήρε ο Ιωαννίδης και ο Μπονάνος το πρωί στις 2 Ιουλίου 1974 με ημέρα εκτέλεσης τη Δευτέρα 15 Ιουλίου αφού μέχρι τις 20 Ιουλίου όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί θα έπρεπε να φύγουν από την Κύπρο. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα του Ιωαννίδη (Χούντα Β΄) θα έχανε τον στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου κάτι που δεν μπορούσε να αποδεκτεί ο Ιωαννίδης.

Ο Αβρακότος που ήταν ο σύνδεσμος του Ιωαννίδη με τη CIA του είχε διαβιβάσει μαζί με τον δεύτερο της CIA στην Αθήνα, Έστες, την αντίθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Κύπρο αλλά δεν αποκλείεται ο Αβρακότος να δήλωσε off he record στον Ιωαννίδη ότι σε περίπτωση πραξικοπήματος οι ΗΠΑ δεν θα είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα εκφράζοντας πιθανότητα την προσωπική του άποψη. Στην ουσία ο Ιωαννίδης προχώρησε στο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου με προσωπική του απόφαση και όχι επειδή του είπε ο Αβρακότος ως απάντηση στο τελεσίγραφο του Μακαρίου. Σκοπός του ήταν να μη χάσει η Ελλάδα τον στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου και να αποτρέψει τον Μακάριο από το να κάνει της Κύπρο κέντρο αντιχουντικού αγώνα. Δηλαδή ήταν θέμα πολιτικής επιβίωσης του στρατιωτικού καθεστώτος του. Πίστευε ότι οι Τούρκοι δεν θα αντιδρούσαν για την πτώση του Μακαρίου και οι Αμερικανοί θα ήταν αδιάφοροι!

Kαι με τον... Μπιν Λάντεν

Τη δεκαετία του '80 ήταν επικεφαλής της Επιχείρησης "Κυκλών" (Operation Cyclone), της μεγαλύτερης μυστικής επιχειρήσης στην ιστορία της CIA. Με αυτή την επιχειρήση η CIA χρηματοδοτούσε τους Αφγανούς αντάρτες Μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών που είχαν καταλάβει το Αφγανιστάν. Για την συμβολή του στην επιτυχία της επιχείρησης το 1988 τιμήθηκε από τη CIA με το "Μετάλλιο Αξίας" "Intelligence Medal of Merit".

Μετά το τέλος του Σοβιετο-αφγανικού πολέμου εργάστηκε για μικρό διάστημα σε αφρικανικές υποθέσεις και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε το 1989. Ακολούθως, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως η "TRW" και η "News Corporation". Από το 1997 ως το 2003 επανήλθε στη CIA ως σύνδεσμος.
Απεβίωσε το 2005 ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία μόνο 67 ετών. Είχε ένα γιό τον Γρηγόριο Αβρακότο από τον πρώτο του γάμο.

charliewilsonneumaier3n 13 web

Βιβλίο και ταινία

Το 2003 ο Αβρακότος περιέγραψε όλη τη μυστική επιχιρήση "Κυκλών" σε βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο: "Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History" , δηλαδή, "Ο πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον: Η ανήκουστη ιστορία της μεγαλύτερης μυστικής επιχείρησης στην ιστορία".
Ο Τσάρλι Γουίλσον ήταν ο συνεργάτης του γερουσιαστής από το Τέξας, που προωθούσε προς ψήφιση τις εγκρίσεις των μυστικών κονδυλίων, με τα οποία χρηματοδοτούνταν οι Αφγανοί μουτζαχεντίν.

Το 2007, μετά το θάνατο του Αβρακότου, η υπόθεση γυρίστηκε σε ταινία με τίτλο "Charlie Wilson's War", το σενάριο της οποίας βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του. Σε αυτήν ο ηθοποιός "Philip Seymour Hoffman" που υποδύθηκε τον ελληνοαμερικανό πράκτορα προτάθηκε για Όσκαρ β΄ ρόλου.

Πηγή: Wikipedia

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας.