19 ΑΥΓ: Δολοφονείται ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Κάθε μέρα στο Mentality10 όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ημερολόγιο της ιστορίας.


Η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, στις 19 Αυγούστου του 1974 είναι ένα γεγονός που αμφισβητείται εδώ και δεκαετίες. Εκείνη την ημέρα κόσμος διαδήλωνε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι η εισβολή είχε ως αποτέλεσμα την διχοτόμιση της Κύπρου και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Davies01 23july2013

Ο Αμερικανός πρέσβης έπεσε νεκρός από σφαίρες διαδηλωτών. Αυτή τουλάχιστον ήταν η επίσημη εκδοχή, που παραμένει σε πολλούς μη πειστική. Ότι δηλαδή μία σφαίρα που πέρασε από το παράθυρο, εξοστρακίστηκε και κτύπησε θανάσιμα τον Ρότζερ Ντέιβις. Οι αμερικανοί πεζοναύτες που βρίσκονται στην πρεσβεία έκαναν αμέσως χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

poios skotose ton amerikano presvi to 1974

Νεκρή επίσης έπεσε και η Γραμματέας του Πρέσβη, Αντουανέτα Βαρνάβα. Στο χώρο μάλιστα έσπευσε με τη πληροφόρηση των εξελίξεων ο Προεδρεύων τότε της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Αφού πρώτα επιχείρησε και κατεύνασε το μένος των διαδηλωτών εισήλθε στην πρεσβεία όπου πληροφορήθηκε τα καθέκαστα.

DAVEIS2

Η συνομιλία Κληρίδη - Κίσινκγερ

Στη συνέχεια ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ. Στην οποία ο Γλαύκος Κληρίδης απολογήθηκε για τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Κίσιγκερ με τον Κληρίδη, εκείνη την αιματηρή ημέρα, παραμένει απόρρητο. Το μοναδικό γραπτό κείμενο, με το περιεχόμενο της συζήτησης, που βρέθηκε στα αρχεία του Λευκού Οίκου, είναι λογοκριμένο και απουσιάζουν από αυτό σημαντικά στοιχεία της κουβέντας των δύο ανδρών. (State Department, Telcon President Clerides/Kissinger, 19 Αυγούστου 1974, ώρα 8:21 π.μ. (ώρα Ουάσιγκτον) Μεταξύ του Κίσιγκερ και του Κληρίδης διαμείφθησαν τα εξής:

Κίσιγκερ: Γειά

Κληρίδης: Γειά σας Εξοχώτατε, μιλά ο Κληρίδης.

Κίσιγκερ: Τί κάνεις;

Κληρίδης: Νοιώθω τρομακτικά άσχημα, Εξοχώτατε, επειδή η πρώτη μας τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται κάτω από τέτοιες συνθήκες. Έγινε επίθεση εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών..

Κίσιγκερ: Το γνωρίζω.

Κληρίδης: Και ο Ρότζερ Ντέϊβις έχασε τη ζωή του.

Κίσιγκερ: Το ξέρω.

Κληρίδης: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο, παρά να εκφράσω την πικρή μου θλίψη γιά την απώλειά του, και ήδη εξέδωσα δημόσια ανακοίνωση, που το περιεχόμενό της αναφέρει κάτι τέτοιο. Ο Ρότζερ Ντέϊβις έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την πρεσβεία των Ην. Πολιτειών στην Κύπρο και τους Αμερικανούς πολίτες που ζούσαν στη Δημοκρατία. Πενθώ, όχι μόνο επειδή οι Ην. Πολιτείες έχασαν τον πρέσβη τους, αλλά επειδή έχασα κι εγώ ένα πολύτιμο φίλο.

Κίσιγκερ: Λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβανόμαστε ότι επρόκειτο για κάτι που δεν ήταν υπό τον έλεγχό σας. Και ορθώς είπατε ότι ο Ρότζερ Ντέϊβις ήταν ένας φίλος. Θεωρούμε ότι είστε ένας φίλος των Ην. Πολιτειών, οι οποίες διάκεινται φιλικά σε ότι προσπαθείτε να επιτύχετε.

Κληρίδης: Έσπευσα μόλις έφτασαν τα νέα σε μένα. Μπήκα στην πρεσβεία κάτω από καταιγισμό πυροβολισμών και μετέφερα έξω… (κόβεται).

Κίσιγκερ: Καλά, καταλαβαίνω κύριε Πρόεδρε. (σ.σ.: Το υπόλοιπο κείμενο της κουβέντας του Κίσιγκερ, είναι λογοκριμένο).

Κληρίδης: (λογοκριμένο)… Είναι αυτό… (κόβεται).

Κίσιγκερ: (λογοκριμένο)

Κληρίδης: Θα κάνω ότι μπορώ και θα πιέσω το λαό και θα πω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείχνουμε οποιαδήποτε εχθρότητα έναντι των Ην. Πολιτειών. Σήμερα κάλεσα συνέντευξη Τύπου για όλα όσα έγιναν και δήλωσα ότι οι Ην. Πολιτείες άσκησαν όλη τους την επιρροή και πίεσαν στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την επίθεση του τουρκικού στρατού.

Κίσιγκερ: Ακριβώς

Κληρίδης: Και θα συνεχίσω να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να αποτρέψω οποιαδήποτε αντιαμερικανικά αισθήματα και οποιαδήποτε αντιαμερικανική διαδήλωση οπουδήποτε στην Κύπρο.

Κίσιγκερ: Είχαμε ετοιμαστεί, όπως ίσως σου είπε ο κ. Ντέϊβις χθες, να χρησιμοποιήσουμε όλη μας την επιρροή για να παράγουμε το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα. (λογοκριμένο).

Κληρίδης: Εκτιμώ τη θέση που μόλις μου εξηγήσατε. Ο Ρότζερ μου μίλησε χθες το βράδυ για τα σημεία στα οποία μόλις αναφερθήκατε και σήμερα ήμουν έτοιμος να τα επεξεργαστώ. Δυστυχώς γι’αυτόν, είναι πολύ αργά.

Κίσιγκερ: Καλά κύριε Πρόεδρε. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει εσάς γι’ αυτή τη φοβερή τραγωδία. (λογοκριμένο).

Κληρίδης: Σας ευχαριστώ

Κίσιγκερ: (λογοκριμένο)

Κληρίδης: Ναι, καταλαβαίνω. (λογοκριμένο)

Κίσιγκερ: Ακριβώς. Και εμείς κύριε Πρόεδρε θα πράξουμε το ίδιο, και πιθανότατα θα στείλω αντικαταστάτη σε μία-δύο μέρες, ώστε να έχουμε ένα ανώτερο διπλωμάτη στη θέση αυτή.

Κληρίδης: Θα σας είμαι ευνγώμων εάν συμβεί αυτό. Πρώτα απ’ όλα θα μας βοηθήσει όλους να υπάρχει ένας ανώτερος διπλωμάτης εδώ, και επίσης επειδή εάν… (κόβεται και στη συνέχεια λογοκριμένο).

Πηγή: Wikipedia

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας αυτής. Τις γεννήσεις και τους θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας.