Το περίφημο πέναλτι με πάσα από τον Άγιαξ του Κρόιφ!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Έβαλε πολλούς σε σκέψεις για το αν έπρεπε να μετρήσει. Δείτε το σε βίντεο. Επίσης ο κανονισμός του πέναλτι που ξεκαθαρίζει τα πράγματα. 


Το 99.9% των παικτών παίρνει φόρα και εκτελεί ένα πέναλτι. Η μόνη διαφορά ανάμεσά τους είναι η πλευρά που θα επιλέξουν και αν τελικά πετύχουν τον γκολ από τα 11 μέτρα.

Αυτά για τους κοινούς ποδοσφαιριστές και τις κοινές ομάδες. Ο Άγιαξ της δεκαετίας του 1970 κυρίως, αλλά και του 1980 δεν ήταν μία κοινή ομάδα. Γι' αυτό άλλωστε και καθιερώθηκε το σύνθημα «φέρτε μας τον Άγιαξ». Σήμερα η ομάδα του Άμστερνταμ έχει υποχωρήσει ως προς την διεκδίκηση της κορυφής της Ευρώπης, όμως εκείνη η ομάδα του, παραμένει στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες που γνώρισε το ποδόσφαιρο.
Εδώ θα δούμε μία εκπληκτική έμπνευση σε μία από τις εκτελέσεις πέναλτι, το 1982. Με σκόρερ τον Γιόχαν Κρόιφ και... συμπρωταγωνιστή τον Γιέσπερ Όλσεν. Δείτε το.

Φυσικά το πρώτο που θα ρωτήσει κάποιος είναι αν ένα τέτοιο πέναλτι είναι εντός των κανονισμών και αν πρέπει να μετρήσει. Η απάντηση βγαίνει ήδη από το βίντεο, αφού ο διαιτητής το μέτρησε. Και πολύ καλά έκανε φυσικά, αφού ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος:

«Ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι λακτίζει την μπάλα προς τα εμπρός και δεν επιτρέπεται να "παίξει" την μπάλα δεύτερη φορά, πριν την αγγίξει άλλος παίκτης. Η μπάλα θεωρείται διεκδικούμενη όταν εκτελεστεί το πέναλτι και κινηθεί προς τα εμπρός».

Η εκτέλεση ήταν προς τα εμπρός, έστω και λίγο πλάγια και ο Κρόιφ δεν ακούμπησε τη μπάλα πριν πάρει την πάσα από τον Όλσεν!