Έντι Χάμελ: Από τον Άγιαξ στο... Άουσβιτς

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας που χάθηκε στο «ολοκαύτωμα» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 


Το όνομά του κρύβει μέσα του μία πολύ μεγάλη και συγκινητική ιστορία. Ο Έντουαρντ Χάμελ ή Έντι Χάμελ, όπως τον φώναζαν όλοι στο Άμστερνταμ, γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1902 στη Νέα Υόρκη. Ήταν Εβραίος. Και όπως άλλες 140 χιλιάδες Εβραίοι, έτσι και η οικογένειά του μετακόμισε στην Ολλανδία και το Άμστερνταμ. Η πόλη με το μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη... εξ ου και το «εβραίοι» που ακολουθεί τους οπαδούς του Άγιαξ. Τις πλείστες φορές χρησιμοποιείται υποτιμητικά από τους αντιπάλους τους.

Ο Χάμελ ήταν ο πρώτος Εβραίος που κατάφερε με το ταλέντο του να φτάσει μέχρι την πρώτη ομάδα του Άγιαξ. Ήταν 20 ετών. Ήταν ένας εξαιρετικός δεξιός εξτρέμ. Με 125 συμμετοχές και οκτώ τέρματα με τη φανέλα του «Αίαντα», ο Έντι ήταν πολύ αγαπητός στους οπαδούς της ομάδας στα χρόνια που αγωνίστηκε (1922 - 1930).

Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Έντι Χάμελ επέλεξε την προπονητική. Κάθισε στον πάγκο τής -όχι και τόσο γνωστής- Αλκμάρια Βίκτριξ για τρία χρόνια, από το 1932 μέχρι το 1935.

Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μία συνηθισμένη ιστορία ενός ποδοσφαιριστή, που κατάφερε να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα του μεγάλου Άγιαξ, έχοντας στη συνέχεια μία -όχι και τόσο- σπουδαία καριέρα στην προπονητική. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε...

Ο Έντι Χάμελ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών. Έσβησε σ' έναν από τους θαλάμους αερίων των Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του «Άουσβιτς» στην Πολωνία, το 1943.

Ο Χάμελ ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας του Άγιαξ που χάθηκε στο «ολοκαύτωμα» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία του αποκαλύφθηκε μισό αιώνα αργότερα, όταν ένας Άγγλος συγκρατούμενος του Χάμελ στο «Άουσβιτς», έστειλε ένα γράμμα στον Άγιαξ, με το οποίο ενημέρωνε την ομάδα του Άμστερνταμ ότι ο Έντι έχασε τη ζωή του στους θαλάμους αερίων...