Γιατί η Μπιλμπάο είναι Αθλέτικ και όχι Ατλέτικο;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Ο λόγος ταξιδεύει πολύ πίσω στο χρόνο... στο 1898, έτος ίδρυσης της ομάδας από την Χώρα των Βάσκων. 


Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Δυο ομάδες της Ισπανίας, η μία της Μαδρίτης ή άλλη της Χώρας των Βάσκων. Τα μπερδεύουμε όμως πολλές φορές. Γιατί λοιπόν η μία είναι «Αθλέτικ» και η άλλη «Ατλέτικο»; voriskΗ απάντηση είναι απλή. «Ατλέτικο» σημαίνει στα ισπανικά «αθλητικό». Πρόκειται, λοιπόν, για μία ισπανική λέξη. Η Μπιλμπάο, δεν χρησιμοποιεί την ισπανική λέξη. Ούτε την βάσκικη όπως θα πίστευαν πολλοί.

Το «Αθλέτικ» είναι... αγγλικό! Και φυσικά υπάρχει λόγος γι' αυτό! Η ομάδα της Μπιλμπάο ιδρύθηκε από Άγγλους ναύτες που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο λιμάνι της πόλης. Αυτοί μετέφεραν την αγάπη για το ποδόσφαιρο στον τοπικό πληθυσμό και η ομάδα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτή της «μεταφοράς».

Η φανέλες της Μπιλμπάο και της Σαουθάμπτον. Οι επιρροές στην βάσκικη ομάδα, από την αγγλική είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς...


Βάσκοι φοιτητές και Άγγλοι ναύτες και εργάτες έφτιαξαν το 1898 την «Athletic Club Bilbao» η οποία μάλιστα υιοθέτησε τα χρώματα της αγγλικής... Σαουθάμπτον! Από την ομάδα, δηλαδή, πολλών από τους Άγγλους ιδρυτές της. Έτσι λοιπόν, η βάσκικη ομάδα, αν και σήμερα είναι μία σχεδόν αμιγώς- «καθαρή» εθνικά ομάδα, φέρει το αγγλικό Athletic και όχι το ισπανικό Atletico!