Το πρώτο έμβλημα της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η ιστορία και η πρόοδος των δύο ομάδων έχει μεταλλάξει εντελώς την πρώτη ιδέα των ιδρυτών τους. 


Είναι ένα τεράστιο θέμα η εξέλιξη των σημάτων των ομάδων. Θα ασχοληθούμε, με μία άλλη αφορμή, με την ιστορία και την εξέλιξη του σήματος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα από την πρώτη μέρα ίδρυσής τους μέχρι και σήμερα, γιατί οι αλλαγές είναι τόσες πολλές, τόσο σημαντικές και συνδέονται με την πολιτική ιστορία της Ισπανίας, που στα σίγουρα χρειαζόμαστε ένα ειδικό κεφάλαιο. Στο κείμενο αυτό θα δούμε μόνο το πρώτο έμβλημα της κάθε ομάδας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ιδρύθηκε το 1902 και φυσικά δεν λεγόταν Ρεάλ Μαδρίτης... αλλά σκέτο Μαδρίτη. «Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Μαδρίτη». Γι' αυτό και στην Ισπανία δεν είναι γνωστή ως «Ρεάλ» όπως είναι για μας, αλλά ως «Μαδρίτη». Το πρώτο της έμβλημα λοιπόν δεν έχει την χαρακτηριστική κορώνα (που μπήκε το 1920) αλλά μονάχα τα αρχικά CFM (Club Football Madrid).

3425564 640px

Η Μπαρτσελόνα ιδρύθηκε 3 χρόνια νωρίτερα από την Ρεάλ, το 1899 και πήρε τα χρώματα της αγαπημένης ομάδας, ενός εκ των ιδρυτών της. Τα χρώματα προέρχονται από την ελβετική Βασιλεία (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ιστορία). Το έμβλημα της ομάδας ήταν ουσιαστικά η ασπίδα της πόλης της Βαρκελώνης αφού από την ημέρα ίδρυσής της η Μπαρτσελόνα, ήθελε να ταυτιστεί με την πόλη, τον κόσμο της και την ιστορία της. Έχει ενδιαφέρον πάντως, πως στο πρώτο έμβλημα της Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπάρχει η κορώνα, αλλά υπάρχει στο πρώτο έμβλημα της Μπαρτσελόνα!

SEGELL AMB ESCUT 1899 r2 RETOC.v1307697540