Το ντεμπούτο της Εθνικής Ελλάδος!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Σαν σήμερα το 1929, η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα των Ελλήνων έδινε τον πρώτο της αγώνα.


Στις 7 Απριλίου του 1929, οι Έλληνες μαζεύτηκαν για πρώτη φορά για να παρακολουθήσουν την εθνική τους ομάδα! Σημαντική ημέρα για την Εθνική,  που αρκετά χρόνια αργότερα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να βρίσκεται από τότε, σταθερά, ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου, με συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Παγκόσμια Κύπελλα. Με αντίπαλο την Εθνική Ιταλίας, η Ελλάδα γνώρισε την ήττα με 1-4 μπροστά στις ασφυκτικά γεμάτες κερκίδες του γηπέδου της Λεωφόρου. Ήταν μόνο η αρχή…
Αυτό είναι το επίσημο ντεμπούτο της Εθνικής Ελλάδος. Γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον είναι αυτό το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας. 

Το πρώτο παιχίδι

Ποιο είναι το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος; Είναι το ματς με τη Σουηδία, που έγινε το 1920 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αμβέρσα του Βελγίου, έξι ολόκληρα χρόνια πριν ιδρυθεί η ΕΠΟ, ή αυτό με την Εθνική Ιταλίας το 1929; Και οι δύο πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους. Η ΦΙΦΑ,  που ιδρύθηκε το 1904, αναγνωρίζει στα επίσημα αρχεία της τον αγώνα της Αμβέρσας ως τον πρώτο της Εθνικής Ελλάδος. Ήττα με 9-0. Η ΕΠΟ πάλι αναγνωρίζει πρώτο τον αγώνα του 1929. Όμως, σε μια εποχή που οι διεθνείς συναντήσεις ήταν σπάνιες, ένα ματς με Ιταλούς, έστω και τους… δεύτερους, ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία κι ήταν αρκετό να κινητοποιήσει τις μάζες των οπαδών της Εθνικής. Στα σίγουρα είναι το πρώτο παιχνίδι μπροστά στο ελληνικό κοινό και αυτό αποτελεί ξεχωριστή στιγμή.

Χαμός για μία θέση στις κερκίδες

Ο αγώνας άρχισε στις 4 το μεσημέρι, αλλά το γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε γεμίσει πολλές ώρες πριν. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Μιχάλης Ρινόπουλος έδωσε… μάχη για να μπει στο γήπεδο!
Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Αθλητική Φωνή» την επόμενη μέρα κάτω από τον μακροσκελέστατο τίτλο:
«Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΜΥΝΘΕΝΤΕΣ ΣΘΕΝΑΡΩΣ ΗΤΤΗΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΕΡΜΑΤΑ 4 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1. ΥΠΕΡ-ΔΕΚΑΣΧΙΛΙΟΙ ΘΕΑΤΑΙ ΠΑΡΗΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΜΕΝΟΝ ΕΞΩΘΕΝ». 

Ο αγώνας

Υπάρχει όμως και η περιγραφή του αγώνα, γραμμένη στο πνεύμα της εποχής εκείνης από ανώνυμο αθλητικό συντάκτη:

«Το πρώτον κτύπημα είχον οι Ιταλοί, οι οποίοι επιτέθενται από τους μέσους της ομάδος μας. Η σφαίρα περιέρχεται εις τα πόδια των ημετέρων κυνηγών,  οι οποίοι με καταπληκτικήν ταχύτητα αλλάσσουν δύο-τρεις πάσσες και ευρίσκονται έμπροσθεν του ιταλικού τέρματος».
Ας διαβάσουμε και την περιγραφή των γκολ:
35’: «Το τέταρτον εις βάρος μας κόρνερ απολήγει εις τέρμα από κεφαλιά του κεντρικού Βόλκι».
60’: «Ο Ναμίας από κυρτή μπαλιά του Μεσσάρη προχωρεί προς το ιταλικό τέρμα και από δωδεκάδα, περίπου, μέτρων σουτάρει και επιτυγχάνει το μοναδικόν ελληνικόν τέρμα».
Μετά την ισοφάριση η ιταλική επικράτηση ήρθε με τρία ακόμη γκολ:
«Οι ξένοι ρίπτονται πλέον εις τον αγώνα με απερίγραπτον πείσμα σημειούντες φάουλ. Ο ανεμοστρόβιλος τούς ευννοεί και εις διάστημα ολίγων μόνον δευτερολέπτων ευρίσκονται έμπροσθεν του τέρματός μας προς υπεράσπισιν του οποίου η σφαίρα στέλνεται κόρνερ. Το κόρνερ κτυπάται και ο Βόλκι από 12, περίπου, μέτρα σουτάρει προς την αριστερήν γωνίαν της εστίας και σημειοί το δεύτερον τέρμα. Μετά από δύο λεπτά σημειούται και τρίτον τέρμα από σουτ του Μπουσίνι εις την αριστεράν, επίσης, γωνίαν».

Όσο για το τελικό 1-4:
«Ο Τουσίνι, έξω αριστερά, περνάει την μπάλα ενώ τα χαφ μας ευρίσκονται εις την περιοχήν των Ιταλών, προχωρεί, τριπλάρει τον Φερλέμη και με μεγάλη ταχύτητα φθάνει προ του ακαλύπτου τέρματος και σημειοί το τέταρτο τέρμα».Η κόρη του Μουσολίνι στην Αθήνα

Το ματς εκείνο υπήρξε το κοσμικό γεγονός της εποχής. Οι Ιταλοί έδωσαν κι αυτοί ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα. Ο Μουσολίνι έστειλε στην Αθήνα την κόρη του Έντα, μετέπειτα κόμισσα Τσιάνο και τους γερουσιαστές Κρίσπο και Αρλότι. Βέβαια η αποστολή τους δεν ήταν να δουν μόνο το ματς. Εκείνες τις μέρες είχε εγκαίνια η Ιταλοελληνική Τράπεζα. Στο «Ελεύθερον Βήμα» της 7ης Απριλίου δημοσιεύεται η προαναγγελία του αγώνος: 

«Είτε νικήσωμεν είτε ηττηθώμεν κατά τον σημερνόν μεγάλον μας αγώνα, η Κυριακή 7 Απριλίου θα αποτελέσει σημαντικόν σταθμόν εις την ιστορίαν του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι διά πρώτην φοράν εμφανίζεται επί του γηπέδου πραγματική εθνική ομάς σχηματισθείσα από ωργανωμένην ποδοσφαιρικήν ομοσπονδίαν.

Η συνάντησις αύτη είναι η δευτέρα της Εθνικής μας… λαμβανομένου όμως υπ’ όψιν ότι η σημερινή αντίπαλος ομάς δεν είνε παρά η β’ της Ιταλίας και ότι πλείστοι των παικτών της παίζουν διά πρώτην φοράν εις διεθνή αγώνα - και δη εις ξένον περιβάλλον, πράγμα το οποίον θα μειώσει μοιραίως την μαχητικότητά των - δικαιούμεθα να αποβλέπωμεν μετ’ εμπιστοσύνης εις το αποτέλεσμα του σημερινού αγώνος. Αλλά και αν ακόμη η ήττα κρούση και πάλιν την θύραν μας, η εμφάνισις της ομάδος μας θα είνε τοιαύτη, ούτως ώστε να μη μας ενθυμίση κατά τίποτε την πρώτην ελληνικήν εθνικήν ομάδα».

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας: 7 Απριλίου 1929, ώρα 15.15
Διαιτητής: Φραντς Ατίλα Καν (Ουγγαρία)
Σκόρερ: 60′ Ναμίας - 35′, 65′ Βολκ, 68′, Μπουσίνι, 80′ Τανσίνι  
Ελλάδα (Απόστολος Νικολαΐδης): Γιώργος Γιάμαλης, Κώστας Φερλέμης, Χριστόφορος Βόγας, Απόστολος Μεσσάρης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Κώστας Ανδρίτσος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Αλβέρτος Ναμίας, Άγγελος Μεσσάρης.
Ιταλία (Κάρλο Καρκάνο): Βαλεντίνο Ντελγκάνι, Εράλντο Μοντζέλιο, Τσέζαρε Μαρτίν,  Εντουάρντο Αβάλε,  Μπονιφάτσιο Σκαρλτρίτι,  Αρμάντο Καστελάτζι,  Ραφαέλε Κονσταντίνο,  Αντόνιο Μπουσίνι, Ροντόλφο Βολκ, Λουίτζι Τσεβερίνι, Μάριο Τανσίνι.