Ποδόσφαιρο και Πολιτική: Το φιλικό Γαλλίας - Αλγερίας που διακόπηκε (2001)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 2001. Το Stade de France έβαλε τα γιορτινά του για το πρώτο παιχνίδι της Γαλλίας με την Αλγερία μετά τον πόλεμο της Αλγερίας για ανεξαρτησία που τέλειωσε το 1962.


Το ποδόσφαιρο είναι πολιτική. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, εθνικά. Ένα τέτοιο παιχνίδι ήταν ένα... φιλικό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο χώρες που μοιράζονται ένα παρελθόν καταπίεσης και πολέμου. Η Αλγερία υπήρξε αποικία της Γαλλίας. 

Το 1954 ξεκίνησε ο αντιαποικιακός αγώνας των Αλγερινών. Διήρκησε 8 χρόνια και έληξε το 1962 με την ανεξαρτησία της Αλγερίας, μετά από τη συμφωνία του Εβιάν και δημοψήφισμα στην Αλγερία. Η Αλγερία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη τις 5 Ιουλίου 1962.

Τις δύο χώρες χωρίζει το αίμα και η καταπίεση των Γάλλων αποικιοκρατών και φυσικά οι συνθήκες διαβίωσης των -αλγερινής καταγωγής- Γάλλων υπηκόων στη Γαλλία. Οι θηριωδίες των Γάλλων κατά του αλγερινού λαού έχουν καταγραφεί στη μνήμη των ανθρώπων. 

Το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου, ήταν μία ιδέα που αποδείχθηκε πολύ κακή. Λιγότερο από ένα μήνα μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, το κλίμα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς ήταν εκρηκτικό. 

Ο Ζιντενίν Ζιντάν

Ο Ζιζού ήταν το κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης. Ο μεγάλος ήρωας της Γαλλίας, με καταγωγή από την Αλγερία. Όταν ρωτήθηκε πριν από την αναμέτρησης, απάντησε ότι θα ήθελε ο αγώνας να τελειώσει στην ισοπαλία! Ο Ζιντάν δεν τραγουδούσε τον γαλλικό ύμνο, την περίφημη Μασσαλιώτιδα (ούτε ο Καρίμ Μπενζεμά το κάνει επίσης με καταγωγή από την Αλγερία). Κάθε φορά που ο Ζιντάν ακουμπάει τη μπάλα, οι Αλγερινοί τον αποδοκιμάζουν... 

Αποδοκιμασίες στον ύμνο

Ο αγώνας έγινε στο Stade de France του Παρισιού. Και όμως, κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του γαλλικού εθνικού ύμνου, οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες! Κάπου εκεί όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν τι θα επακολουθούσε. 

Ο αγώνας

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Γαλλία έκανε περίπατο. Το σκορ έφτασε στο 4-1 με χαρακτηριστική άνεση, αποτέλεσμα αναμενόμενο αφού οι δύο ομάδες είχαν τότε τεράστια διαφορά επιπέδου.

Η διακοπή

Στο 76΄ της αναμέτρησης, ένας Αλγερινός μπήκε στο γήπεδο τρέχοντας. Η ασφάλεια του γηπέδου έτρεξε να τον πιάσει. Μία ακόμα κλασική περίπτωση εισόδου οπαδού στο γήπεδο την ώρα του αγώνα; Όχι! Ξαφνικά ένας ακόμα μπήκε στο γήπεδο! Και ακόμα ένας! Και άλλος! Δεκάδες! Όλοι χαμογελαστοί και όλοι Αλγερινοί! Ήθελαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα. Ήθελαν να υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους στις γαλλικές Αρχές. Το παιχνίδι διακόπηκε. Οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα κάνουν λόγο για ένα φιάσκο, για ένα σκάνδαλο. Η γαλλική κοινωνία είδε κατάμματα τα εσωτερικά της προβλήματα. Το ποδόσφαιρο ήταν ο προβολέας που τα φώτισε και ο αγώνας αυτός έμεινε στην ιστορία...