Γιατί το πρώτο παρατσούκλι της Τσέλσι ήταν «οι συνταξιούχοι»;

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Γιατί μια ποδοσφαιρική ομάδα να έχει ένα τέτοιο παρατσούκλι; Ας δούμε την ιστορία!


Η Chelsea FC, ήταν για πολλά χρόνια μια μικρομεσαία ομάδα της Αγγλίας, μέχρι να την πάρει στα χέρια του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς και να την κάνει μεγάλο όνομα εντός αλλά και εκτός του νησιού.

chelsea1

Η ίδρυση της Chelsea FC

Η Τσέλσι ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1905 από μια παρέα ποδοσφαιρόφιλων στην παμπ "The Rising Sun", που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική είσοδο του σημερινού γηπέδου της. Οι πρώτες εμφανίσεις της ομάδας ήταν λευκό παντελονάκι και μπλε φανέλα. Ήταν τα χρώματα που χρησιμοποιούσε ο πρώτος της Πρόεδρος Earl Cadogan για τα άλογά του που έτρεχαν στις ιπποδρομίες.

chelsea2Η πρώτη ομάδα της Chelsea FC το 1905


Οι «συνταξιούχοι» (the pensioners)

Πολύ κοντά στο γήπεδο της Τσέλσι, βρίσκεται το «Royal Hospital Chelsea» μέσα στο οποίο στεγάζεται το «Chelsea pensioner». Είναι το ίδρυμα περίθαλψης και διαμονής των συνταξιούχων στρατιωτικών. Από τις απαρχές του συλλόγου, οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί είχαν και έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν δωρεάν όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας. 

chelsea3

Προς τιμήν τους, μέχρι το 1952, στο σήμα της ομάδας εικονιζόταν ένας συνταξιούχος στρατιωτικός. Εκεί οφείλεται και το πρώτο παρατσούκλι της ομάδας «οι συνταξιούχοι». Αυτό άλλαξε το 1960 όταν άλλαξαν οι εμφανίσεις της ομάδας σε όλο μπλε και από τότε ονομάζονται «the blues». Έκτοτε ως έμβλημα του συλλόγου είναι το λιοντάρι.

chelsea4Ο «συνταξιούχος» στο πρώτο έμβλημα της Chelsea


Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί όμως συνεχίζουν να έχουν τα ίδια προνόμια όπως παλιά. Μάλιστα το 2005 και το 2010 που η Τσέλσι κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας, οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τους παίκτες.

chelsea5