Το... λιγότερο γνωστό «Χέρι του Θεού!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η δεύτερη φορά που ο Μαραντόνα έσωσε την Αργεντινή χρησιμοποιώντας το χέρι του.


Η αλήθεια είναι πως το ταλέντο του Μαραντόνα ήταν τόσο μεγάλο, που η συλλογική μνήμη των φίλων του ποδοσφαίρου και φυσικά η ιστορία του αθλήματος, έχει μετατρέψει μία «κλεψιά» σε θρύλο!

Το «χέρι του Θεού» κόντρα στην Αγγλία για τα προημιτελικά του Μουντιάλ του Μεξικού. Ήταν 22 Ιουνίου του 1986 όταν όλος ο πλανήτης είδε τον Μαραντόνα να σκοράρει με το χέρι... εκτός από τον διαιτητή! Όμως είπαμε, το ταλέντο του Μαραντόνα έκανε αυτό το χέρι... χέρι Θεού! Και η Αργεντινή προκρίθηκε στα ημιτελικά με τον «τρελοΜαραντόνα» να σκοράρει λίγο αργότερα το καλύτερο γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.


Υπάρχει όμως και ένα ακόμα χέρι! Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Δεν πήρε ποτέ κάποιο τίτλο, γι' αυτό και είναι το... λιγότερο γνωστό «Χέρι του Θεού». ΕΣΣΔ και Αργεντινή ήταν στον ίδιο όμιλο, στην πρώτη φάση του Μουντιάλ.

Το σκορ ήταν στο 0-0 όταν ο Μαραντόνα σταματά τη μπάλα με το χέρι όταν αυτή έχει πορεία προς την εστία. Ο διαιτητής βρίσκεται 2 μέτρα μακριά αλλά δεν δίνει τίποτα, ενώ δευτερόλεπτα μετά δίνει φάουλ υπέρ των Αργεντινών για... χέρι! Η ομάδα του Μαραντόνα κέρδισε τελικά το παιχνίδι με 2-0. Θα φτάσει μέχρι τον τελικό και θα χάσει από ένα «εύκολο» πέναλτι που σφυρίχθηκε υπέρ των Γερμανών.