Αυτή είναι η πιο σημαντική μέρα στην ιστορία του ποδοσφαίρου...

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Το άθλημα του ποδοσφαίρου υπάρχει πάνω από έναν αιώνα και η ιστορία έχει καταγράψει πολλές σημαντικές στιγμές. Ποια όμως είναι η πιο σημαντική; 


Η 26η Δεκεμβρίου του 1860 είναι η πιο σημαντική μέρα για το ποδόσφαιρο. Και είναι η πιο σημαντική μέρα γιατί είναι η ημέρα που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο. Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα, η Sheffield FC ιδρύθηκε το 1857, όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει ποδόσφαιρο αν δεν υπήρχαν και άλλες ομάδες.

Η Hallam FC γεννήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Το 1860. Η 26η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους είναι η πιο σημαντική ημέρα στο ποδόσφαιρο γιατί εκείνη την ημέρα έγινε το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα σε σωματεία! Το πρώτο ματς, τα πρώτα γκολ, οι πρώτες συγκινήσεις.

World first Football Club2

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο αρχαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου. Που είναι αυτό της Hallam. Στο Sandygate Road. Τη νίκη πήρε η Sheffield με 2-0 και αξίζει να πούμε πως ο αγώνας έγινε με τους «Κανόνες του Sheffield» που ήταν οι πρώτοι κανόνες ποδοσφαίρου. Πριν από αυτούς το άθλημα δεν είχε ακόμα βασικούς κανόνες. Καθορίζονταν επί τόπου από τις δύο ομάδες. Το παιχνίδι αυτό θεωρείται επίσης το πρώτο ντέρμπι στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

SHEFF FC PAGES 01 800

Το έμβλημα της Sheffield FC και κάτω το Sandygate Road, έδρα της Hallam FC, το αρχαιότερο γήπεδο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Hallam 023