Μουντιάλ 1930: Ο τελικός που παίχτηκε με... δύο μπάλες!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Πάμε πίσω στο χρόνο για να συναντήσουμε τον πρώτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. 


Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή στον πλανήτη. Μία γιορτή που στα σίγουρα δεν είναι μόνο ποδοσφαιρική! Όλα ξεκίνησαν το 1930 όταν η πρώτη διοργάνωση πήρε σάρκα και οστά. Η πρώτη χώρα που φιλοξένησε το Μουντιάλ ήταν η Ουρουγουάη.

Ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 1930 και ολοκληρώθηκε στις 30 του ίδιου μήνα. Στον τελικό έφτασαν οι διοργανωτές και οι γείτονές τους οι Αργεντινοί. Μόνο ο ποταμός Ρίο ντε λα Πλάτα χωρίζει τις δύο χώρες και από εκεί προσπάθησαν πολλοί Αργεντινοί (αρκετοί τα κατάφεραν) να περάσουν στο έδαφος της Ουρουγουάης για να βρεθούν στο γήπεδο του τελικού.

tumblr mqr8rgBMLt1r3k8ffo1 1280

Η ένταση και το πάθος, αλλά και η αντιπαλότητα ήταν τέτοια που ο Βέλγος διαιτητής της συνάντησης, Τζον Λάνγκενους, δεν ήθελε με τίποτα να ξεκινήσει τον αγώνα φοβούμενος τα χειρότερα. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι κόπηκαν 93.000 εισιτήρια! Τελικά πείστηκε και ο αγώνας ξεκίνησε.

Οι μπάλες!

Αυτός ο τελικός ήταν ο πρώτος στην ιστορία. Και μόνο αυτό το στοιχείο τον κάνει ξεχωριστό. Και κάτι άλλο όμως. Βρισκόμαστε στο 1930 και η πρώτη διοργάνωση δεν είχε φυσικά τα στάνταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Δεν υπήρχε επίσημη μπάλα για την διοργάνωση.
Οι Ουρουγουανοί είχαν την δική τους μπάλα και οι Αργεντινοί την δική τους. Καμία από τις δύο δεν έκανε πίσω και τελικά βρέθηκε η σολομώντεια λυση. Ένα ημίχρονο με τη μπάλα της Αργεντινής, ένα με τη μπάλα της Ουρουγουάης.
Το παιχνίδι τέλειωσε με 4-2 υπέρ των Ουρουγουανών που έγιναν οι πρώτοι παγκόσμιοι πρωταθλητές της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Balls from the 1930 World Cup final

Με μία... μικρή λεπτομέρεια. Η κάθε ομάδα κέρδισε το ημίχρονο με την δική της μπάλα! Οι Αργεντινοί στο α’ μέρος προηγήθηκαν με 2-1 παίζοντας με το δικό τους... τόπι. Οι Ουρουγουανοί κέρδισαν το δεύτερο με 3-1 στο ημίχρονο όπου είχε αποφασιστεί να παιχθεί με τη μπάλα της Ουρουγουάης!