Ποιο θεωρείται το «τέλειο χατ τρικ» στο ποδόσφαιρο;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Σήμερα μαθαίνουμε για έναν όρο που χρησιμοποιείται πολύ στο ποδόσφαιρο. Δείτε σε βίντεο ένα "τέλειο χατ τρικ". 


Φράση χιλιοειπωμένη από ανθρώπους του ποδοσφαίρου, από προπονητές, παίκτες, αθλητικούς συντάκτες, οπαδούς. Ο τάδε παίκτης σημείωσε «χατ τρικ». Δηλαδή πέτυχε τρία τέρματα σε ένα παιχνίδι.

Κατ' αρχάς να πούμε πως το «χατ τρικ» σημαίνει στα αγγλικά το «κόλπο του καπέλου» και αναφέρεται στο τυπικό τρικ των ταχυδακτυλουργών με το οποίο βγάζουν τρεις λαγούς από ένα καπέλο. Η φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά στον αθλητισμό. Οπως έχουμε προαναφέρει λέμε «χατ τρικ» όταν ένας ποδοσφαιριστής σκοράρει τρεις φορές σ' έναν αγώνα.

Ομως η φράση «χατ τρικ» δεν χρησιμοποιείται μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε πολλά άλλα αθλήματα όπως για παράδειγμα στο κρίκετ, στο ράγκμπι, στο μπέιζμπολ με ελαφρώς διαφοροποιημένη σημασία σε κάθε άθλημα. Η φράση χάνεται πίσω στο χρόνο. Πιθανότατα ξεκίνησε από το κρίκετ στην Αγγλία τον 18ο αιώνα όταν ο παίκτης του κρίκετ κέρδιζε ένα καπέλο ως βραβείο όταν είχε τρεις επιτυχίες στη σειρά. Στο ποδόσφαιρο, το πιο γρήγορο «χατ τρικ» στον κόσμο, πέτυχε ο Τόμι Ρος το 1964. Σκόραρε τρεις φορές σε 90 δευτερόλεπτα στον αγώνα Ρος Κάουντι - Νέιρν Κάουντι.

Υπάρχει όμως και το «τέλειο χατ τρικ». Πότε ένας παίκτης πετυχαίνει στο ποδόσφαιρο «τέλειο χατ τρικ»; Όταν πετύχει ένα γκολ με το κεφάλι, ένα γκολ με το αριστερό πόδι και ένα με το δεξί.

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε ένα «τέλειο χατ τρικ» που πέτυχε ο Γκάρεθ Μπέιλ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν και το πρώτο του με την «λευκή» ομάδα.