Το πρώτο παιχνίδι της Γιουνάιτεντ μετά το αεροπορικό δυστύχημα

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Λίγες μέρες μετά την τραγωδία του Μονάχου, το 1958, η Μάντσεστερ έδινε έναν νέο αγώνα. 


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου σε ό,τι έχει να κάνει με τους φίλους και υποστηρικτές. Είναι –με βάση τις μετρήσεις- η πιο δημοφιλής ομάδα στον κόσμο. Αν και αυτό δεν είναι απόλυτο, το σίγουρο είναι πως αυτή η δημοφιλία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός.

Θα ήταν δύσκολο αυτό να οφείλεται στις επιτυχίες της ομάδας του Μάντσεστερ, αφού αυτές ήρθαν ουσιαστικά τα τελευταία 30 χρόνια, όταν ήδη είχε αγαπηθεί από τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον πλανήτη. Αναμφίβολα και αυτές έχουν παίξει το δικό τους ρόλο, όμως κατά την άποψή μου, το γεγονός που έκανε την MANU την πιο δημοφιλή ομάδα στον κόσμο, είναι –όχι το αεροπορικό δυστύχημα- αλλά η εκπληκτική επιστροφή της ομάδας μετά από 10 χρόνια. Όταν κατάφερε να κατακτήσει το 1968 το πρώτο της Πρωταθλητριών. Μετά από το μεγάλο σοκ του αεροπορικού δυστυχήματος το 1958 και τον χαμό όλης εκείνης της σπουδαίας φουρνιάς.

5356c02e41b38

Σήμερα θα δούμε το πρώτο – πρώτο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αμέσως μετά το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου. Το δυσκολότερο –χωρίς δεύτερη σκέψη- παιχνίδι που έδωσαν ποτέ οι «κόκκινοι διάβολοι» του Μάντσεστερ. Λίγες μέρες μετά τον χαμό μιας ολόκληρης γενιάς ποδοσφαιριστών, μέσα στο τεράστιο πένθος, χωρίς τον προπονητή της που ήταν ακόμα στο νοσοκομείο, με παίκτες να χαροπαλεύουν ακόμα στο κρεβάτι και... χωρίς παίκτες!

17 feb m e n new united

Μέσα σε λίγες μέρες ο Τζίμι Μέρφι κατάφερε να μαζέψει μία 11άδα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο. 

Η Γιουνάιτεντ θα έδινε τον πρώτο της αγώνα μετά το δυστύχημα, λίγες μέρες μετά, όμως όπως ήταν φυσιολογικό πήρε αναβολή μέχρι να μαζέψει τα κομμάτια της και να μπορέσει να σχηματίσει 11άδα. Έτσι, το πρώτο της παιχνίδι –με την Σιέφιλντ Γουένσντεϊ- ορίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου. Μόλις 13 μέρες μετά.
Πλην του τερματοφύλακα Χάρι Γκρεγκ, που ήταν μέλος και της προηγούμενης ομάδας, όλοι οι υπόλοιποι ήταν νέοι ποδοσφαιριστές.

Η Μάντσεστερ σ’ ένα γεμάτο γήπεδο, γεμάτο από κόσμο αλλά και από συγκίνηση, κατάφερε να κερδίσει με 3-0 με σκόρερ τους Άλεξ Ντάουσον και Σάι Μπρέναν (2).