Τι συμβόλιζαν οι 2 πυρσοί στο έμβλημα της Λίβερπουλ;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Το έμβλημα της Λίβερπουλ και ο συμβολισμός των δύο πυρσών που όταν αφαιρέθηκαν προκάλεσαν αντιδράσεις. 


Η Λίβερπουλ, όπως σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες, έχει πολλές φορές αλλάξει το έμβλημά της. Για διάφορους λόγους, με διάφορες αφορμές. Από τις πλέον σοβαρές, μέχρι τις απλώς... αισθητικές.

Σήμερα θα δούμε δύο διαφοροποιήσεις που έγιναν στο έμβλημα της Λίβερπουλ και που έχουν πολύ μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία.

Το 1993 το έμβλημα της Λίβερπουλ ήταν αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία κάτω. Και διπλα αυτό του 1999 που άλλαξε ξανά, για αισθητικούς λόγους.

liverpoollogoss2

Το 2012 η αλλαγή ήταν μεγάλη. Και αυτή τη φορά προκάλεσε και συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις. Το σήμα λοιπόν αυτό, σχεδιάστηκε από την αμερικάνικη εταιρία Warrior. Πιο απλό, περισσότερο εμπορικό και ταυτόχρονα με άμεση σχέση με τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Αυτή η... απλότητα πάντως έφερε και αντιδράσεις αφού αφαιρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και οι δύο πυρσοί που υπήρχαν στα εμβλήματα του 1992 και του 1999.

liverpool 2012 13 home kit

Οι δύο πυρσοί λοιπόν, συμβολίζουν την τραγωδία του Χίλσμπορο του 1989. Στις 15 Απριλίου του 1989 το στάδιο του Χίλσμπορο φιλοξενεί τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με αντιπάλους την Νότιγχαμ Φόρεστ και την Λίβερπουλ. Μετά από μια σειρά από σοβαρά λάθη (εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων, προχειρότητα, κακοδιαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης), αψυχολόγητες ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα Λέπιγκς λέιν (αγγ. Leppings Lane), την βόρεια κερκίδα του σταδίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τρομερή πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήσουν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου. Υπήρχαν, όμως, και αυτοί που δεν πρόλαβαν. Ως αποτέλεσμα 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους και 776 τραυματίστηκαν.

Οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων κατευνάστηκαν όταν στη νέα φανέλα, έπειτα από τη σχεδίαση του εμβλήματος του 2012, οι δύο πυρσοί εξακολουθούν να υπάρχουν στο πίσω μέρος της φανέλας με το «96» επίσης να βρίσκεται ανάμεσα στους πυρσούς.

warrior lfc back collar