Ποιος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έπαιξε στο ΝΒΑ;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Ο άνθρωπος που έκανε πρώτη φορά το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 


Σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνεται στους καλύτερους Ευρωπαίους που έπαιξαν μπάσκετ στο ΝΒΑ. Είναι όμως ο πρώτος. Είναι αυτός που άνοιξε το δρόμο για τους άλλους, είναι ένα πρόσωπο voriskτης ιστορίας. Ο πρώτος λοιπόν καλαθοσφαιριστής από την Ευρώπη που έπαιξε στο ΝΒΑ είναι ο Βούλγαρος Georgi Glushkov!

Η σεζόν 1984-85 βρήκε τον Glushkov να έχει μέσο όρο 23 πόντους και 19 ριμπάουντ! Αυτό φυσικά τράβηξε τα βλέμματα των ανθρώπων του ΝΒΑ και ειδικότερα των ανθρώπων των Phoenix Suns. Τον διάλεξαν την επόμενη χρονιά και στις 25 Σεπτεμβρίου υπέγραψαν μαζί του συμφωνία.

georgi g

Ο Glushkov ήξερε ελάχιστα αγγλικά γι' αυτό και πήγε στις ΗΠΑ συνοδευομενος από τον προπονητή Bozhidar Takev για να τον βοηθά στη μετάφραση. Κατάφερε να καθιερωθεί στην πρώτη σεζόν. Αργότερα όμως πήρε βάρος και η αποδοσή του έπεσε. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας ενθουσιάστηκε με τα αμερικάνικα φαστ φουντ και τα γλυκά!
Τέλειωσε την σεζόν με μέσο όρο 4.9 πόντους ανά παιχνίδι και 3.3 ριμπάουντ. Αργότερα έχασε απότομα βάρος και οι άνθρωποι της ομάδας του συνέστησαν να επιστρέψει στην Ευρώπη. Κάτι που τελικά έκανε. Συνέχισε την καριέρα του στην ιταλική Phonola Caserta.

Dennis Rodman press

Ο Georgi Glushkov με τον Dennis Rodman.