Η κατάρα των Portland Trail Blazers... δυο νεκροί καλαθοσφαιριστές

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Oι δύο πρώτοι Ευρωπαίοι που φόρεσαν τη φανέλα τους, είχαν το ίδιο τραγικό τέλος. 


Η ζωή και ο θάνατος ένωσε και χώρισε με τον ίδιο τρόπο δύο σπουδαίους Ευρωπαίους καλαθοσφαιριστές. Φερνάντο Μαρτίν και Ντράζεν Πέτροβιτς. Σκοτώθηκαν και οι δύο σε τροχαίο. Έπαιξαν και οι δύο στους Portland Trail Blazers. Ήταν συμπαίκτες στη Ρεάλ Μαδρίτης.

OS feat

Φερνάντο Μαρτίν

Στις 3 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του σημαντικότερου ίσως Ισπανού καλαθοσφαιριστή. Ο Φερνάντο Μαρτίν ήταν ο πρώτος που έπαιξε στο ΝΒΑ. Άνοιξε το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι. Το 1986 μπήκε στο αεροπλάνο για να περάσει στην απέναντι πλευρά, για να φορέσει τη φανέλα των Portland Trail Blazers.

Ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε ποτέ να δείξει όλα εκείνα τα χαρίσματα που οτον οδήγησαν στον ΝΒΑ. Γύρισε στην Ισπανία για να φορέσει ξανά τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία και είχε φύγει για το ΝΒΑ. Πρόλαβε να αγωνιστεί ακόμα δύο χρόνια πριν η μοίρα του κόψει το νήμα της ζωής.

Ήταν Κυριακή 3 Δεκεμβρίου του 1989. Ο Μαρτίν ήταν τραυματίας και δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο παιχνίδι της Ρεάλ με την Σαραγόσα. Αλλά δεν θα μπορούσε να μην είναι στο γήπεδο. Γι΄αυτό μπήκε στο αυτοκίνητο για να πάει να παρακολουθήσει τον αγώνα. Το αυτοκίνητό του, ένα Lancia με μηχανή Ferrari. Είχε πάθος με την ταχύτητα. Και έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας.9727436

Ντράζεν Πέτροβιτς

Συμπαίκτες στη Ρεάλ Μαδρίτης τη χρονιά που ο Φερνάντο Μαρτίν σκοτώθηκε στο τροχαίο. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς έκανε ακριβώς το ίδιο ταξίδι. Από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους Portland Trail Blazers και στο ΝΒΑ. Έπαιξε συνολικά 4 χρόνια στην Αμερική και επέστρεψε στην Ευρώπη. Στις 7 Ιουνίου του 1993 θα χάσει τη ζωή του σε τροχαίο στη Γερμανία. Δεν οδηγούσε ο ίδιος αλλά η φιλενάδα του. Δεν ακολούθησε την ομάδα του, επέλεξε να ταξιδέψει οδικώς στην Κροατία...

Drazen Petrovic never got the chance to break loose in Portland. Andrew D. Bernstein NBA Getty Images1

hqdefault