Όταν το Mentality10 βρέθηκε στο φημισμένο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης...

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Πώς άραγε να ξεκινήσει κάποιος να γράφει για το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν»; Ή μάλλον καλύτερα... από πού ν’ αρχίσει να γράφει; Είναι τόσα πολλά...


Οι Αμερικανοί διατείνονται ότι το ΜΣΓ είναι η πιο φημισμένη Αρένα στον κόσμο. Αν σκεφτεί κανείς ότι... ολόκληρος Γκοντζίλα από ολόκληρο τον πλανήτη επέλεξε το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» για να γεννήσει τ’ αβγά του στην ομώνυμη ταινία τότε μάλλον έχουν δίκιο! Ακόμα και ο Ρόκι έχει παλέψει στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» σε μιαν από τις ταινίες του!

Το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» δεν είναι ένα απλό γήπεδο καλαθόσφαιρας. Εμείς οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουμε κυρίως από τους Νιου Γιορκ Νικς, την καλαθοσφαιρική ομάδα της Νέας Υόρκης, που στεγάζει στο γήπεδο τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ολόκληρης πόλης για κατάκτηση ενός τίτλου ΝΒΑ. Είπαμε... έτσι γνωρίζουμε το ΜΣΓ εμείς που είμαστε αρκετά μακριά. Οι Νεοϋορκέζοι και γενικότερα οι Αμερικανοί της ανατολικής ακτής γνωρίζουν πως στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» σχεδόν καθημερινά... κάτι συμβαίνει. Γύρω στις 320 εκδηλώσεις συμβαίνουν σ’ ένα χρόνο στο γήπεδο. Υπολογίστε ότι οι μέρες του χρόνου είναι 365…

- Αγώνες μπάσκετ για τους Νιου Γιορκ Νικς

- Αγώνες μπάσκετ για τη γυναικεία καλαθοσφαιρική ομάδα της πόλης, τη Λίμπερτι

- Συναυλίες

- Αγώνες χόκεϊ επί πάγου (θυμήστε με αργότερα να σας εξηγήσω πώς ακριβώς μετατρέπουν ένα γήπεδο μπάσκετ σε... πάγο)

- Αγώνες πάλης

- Θέατρο

- Μποξ

Το πρόβλημα και η λύση

Πώς, λοιπόν, να συνδυάσεις όλες αυτές τις δραστηριότητες σ’ ένα γήπεδο; Πώς θα προλάβεις να μετατρέψεις το καλαθοσφαιρικό γήπεδο σε ένα γήπεδο χόκεϊ με πάγο; Πώς θα μπορέσεις να μετατρέψεις τον πάγο σε... συναυλιακή αρένα και πώς αυτή θα πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξει μορφή και να γίνει ρινγκ για αγώνες μποξ;

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η... μαγκιά και η μαγεία του «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν». Ακριβώς αυτό που καταλάβατε. Ότι μέσα σε λίγες ώρες αλλάζει πρόσωπο, αλλάζει μορφή και μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις πιο πάνω ανάγκες.

Το πρόβλημα αυτό βρήκε τη λύση του στις έξυπνες και πρακτικές ιδέες των ιδιοκτητών του γηπέδου και στην εργατικότητα των υπαλλήλων του, που δεν έχουν χάσει ποτέ και κανένα ραντεβού. Τι κι αν το νερό που γεμίζει το στάδιο χρειάζεται 18 ώρες για να μετατραπεί σε πάγο; Βρίσκουν τρόπο να προλάβουν να φτιάξουν σε 18 ώρες το γήπεδο του χόκεϊ και μέχρι να γίνει αυτό... την ίδια ώρα να παίζουν μπάσκετ!

Σ’ αυτήν ακριβώς τη σύνθεση δραστηριοτήτων βρίσκεται η φήμη και η αξία του ΜΣΓ. Το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» δεν είναι ένα γήπεδο μπάσκετ. Δεν είναι ένα γήπεδο χόκεϊ, ούτε ένας απλός συναυλιακός χώρος. Είναι όλα αυτά μαζί.

Η ιστορία του γηπέδου

Το σημερινό «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» είναι το 4ο γήπεδο με την ονομασία αυτή. Εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1968, με στόχο να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της αμερικανικής μεγαλούπολης. Το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν 1» άνοιξε τις πύλες του το 1879. Έκλεισε το 1890. Μεταφέρθηκε σε νέο χώρο. Μέχρι το 1925, όταν και πάλι αναγκάστηκε να... μετακομίσει. Η νέα μετακόμιση το έφερε στη σημερινή του τοποθεσία. Το ΜΣΓ 4 βρίσκεται στην 8η λεωφόρο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν.

Η ανέγερσή του στοίχισε 123 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχιτέκτονας του γηπέδου, ο Τσαρλς Λάκμαν.

Χωρητικότητα

Από τις σπάνιες περιπτώσεις που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ξεκάθαρα για τη χωρητικότητα του γηπέδου. Πόσους, λοιπόν, θεατές μπορεί να υποδεχθεί το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν»; Εξαρτάται...

-    Σε αγώνες μπάσκετ 19.763

-    Σε αγώνα χόκεϊ 18.200

-    Σε συναυλίες 20.000

-    Σε αγώνες μποξ 20.789

10 όροφοι... 5 κάτω από τη γη!

Αν το ΜΣΓ φαίνεται επιβλητικό βλέποντάς το απ' έξω... τότε καλό θα ήταν να γνωρίζει κάποιος πως όσο βλέπει πάνω από τη γη... άλλο τόσο ΜΣΓ βρίσκεται κάτω από αυτήν! Και αυτό γιατί κάτω από το γήπεδο βρίσκεται ένα ολόκληρο θέατρο! Το οποίο και μπορεί να φιλοξενήσει 5.600 θεατές, την ίδια ακριβώς στιγμή που πάνω από αυτό υπάρχει η δυνατότητα να διεξάγεται αγώνας μπάσκετ, μποξ, χόκεϊ!

Δικό του τηλεοπτικό κανάλι

Όταν φιλοξενείς τόσες πολλές αθλητικές και άλλες δραστηριότητες σχεδόν επί καθημερινής βάσεως... κρατάς στα χέρια σου έναν μεγάλο θησαυρό. Θησαυρό που ακούει στο όνομα «τηλεοπτικά δικαιώματα». Η ιδιοκτησία του «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» σκέφτηκε έξυπνα και δημιούργησε τηλεοπτικό κανάλι, που μεταδίδει ζωντανά όλους τους αγώνες που γίνονται στο στάδιο. Προφανώς, πουλώντας πολλούς από αυτούς σ’ άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ακόμα και ο... Πάπας!

Στις 2 Οκτωβρίου του 1979, το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τον... Πάπα! Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ βρέθηκε στο μεγαλοπρεπές στάδιο της Νέας Υόρκης. Kαι ο Πάπας Φραγκίσκος επίσης! Εκεί συνάντησε και μίλησε με ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Στο χρηματιστήριο!

Η εταιρεία Madison Square Garden Inc. είναι εισηγμένη στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, με το συνολικό της ενεργητικό να αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια!

Το ρεκόρ του Έλτον Τζον

Αμέτρητες συναυλίες έχουν δοθεί στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν». Τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής έχουν περάσει από το στάδιο της Νέας Υόρκης. Οι περίφημοι Μπιτλς δεν έπαιξαν ποτέ ως συγκρότημα στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν». Έπαιξαν, όμως, όλοι ως σόλο μουσικοί. Το ρεκόρ εμφανίσεων στο ΜΣΓ κατέχει ο Έλτον Τζον, που έδωσε πέραν των... 60 συναυλιών στο στάδιο! Γι’ αυτό και αν ποτέ βρεθείτε στο ΜΣΓ, θα δείτε από την οροφή να αιωρείται ένα πανό αφιερωμένο στον Βρετανό μουσικό. «Έλτον Τζον - 60» γράφει και φτιάχτηκε όταν ο Τζον συμπλήρωσε 60 συναυλίες στο ΜΣΓ!

Happy birthday mr President…

Υπάρχει κανείς που δεν έχει δει ή δεν έχει ακούσει τη Μέριλιν Μονρόε να εύχεται στον Τζον Κένεντι για τα γενέθλιά του, τραγουδώντας του το περίφημο «Happy birthday mr President»; Ε, λοιπόν και αυτό στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» έγινε! Στο 3ο γήπεδο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», πριν αυτό μεταφερθεί στη σημερινή του τοποθεσία. Η Μέριλιν τραγούδησε στον Τζον Φ. Κένεντι για τα 45α γενέθλιά του, στην παρουσία 15 χιλιάδων ανθρώπων.

«Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν 5»;

Το υφιστάμενο γήπεδο ανακαινίζεται πλήρως εδώ και δύο χρόνια και σύντομα θα έχει εντελώς διαφορετική όψη. Υπάρχουν όμως κάποιοι που επαναφέρουν στο προσκήνιο την ιδέα για δημιουργία ενός εντελώς καινούργιου «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», ένα οικοδομικό τετράγωνο δυτικά του σημερινού. Για την ώρα η ιδέα πέφτει στο κενό. Πάντως, κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει σύντομα νέα πρόταση για τη δημιουργία του «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν 5», αφού είναι αλήθεια πως το γήπεδο έχει κλείσει τις 4 δεκαετίες ζωής.