Ποια ομάδα κατέκτησε το πρώτο Μουντομπάσκετ;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1950.


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται ανά τετραετία, σε διαφορετική χώρα κάθε φορά. Συμμετέχουν εθνικές ομάδες ανδρών από ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίες διαγωνίζονται για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Στους τρεις πρώτους απονέμονται μετάλλια - χρυσό για τον πρωταθλητή, αργυρό για το δεύτερο και χάλκινο για τον τρίτο. Επιπλέον, από την πέμπτη διοργάνωση αθλοθετήθηκε για το νικητή το Τρόπαιο Νάισμιθ, αφιερωμένο στον άνθρωπο που επινόησε το άθλημα.

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του θεσμού υπεγράφη το 1948 στο Λονδίνο, όπου με την ευκαιρία της 14ης Ολυμπιάδας λάμβανε χώρα το συνέδριο της FIBA. Στο συνέδριο οι χώρες-μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας αποφάσισαν τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος, στο οποίο θα συναγωνίζονταν οι καλύτερες εθνικές ομάδες του πλανήτη. Η πρώτη απόπειρα ανατέθηκε στην Αργεντινή (1950) που φάνηκε ως η πλέον πρόθυμη να αναλάβει το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος.

Argentina campeon 1950

Η ομάδα της Αργεντινής.


Η Αργεντινή ήταν και η πρώτη νικήτρια! Στην πρώτη διοργάνωση δεν υπήρχε νοκ άουτ φάση, αλλά μόνο ένα μίνι πρωτάθλημα με βαθμούς. Η Αργεντινή μάζεψε τους περισσότερους. Στη 2η θέση ήταν οι ΗΠΑ και στην 3η η Χιλή.

Έλαβαν μέρος 10 ομάδες.

Screen Shot 2016 11 15 at 11.36.03