Ποιος πέτυχε το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του μπάσκετ;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το πρώτο επίσημο τρίποντο σημειώθηκε μόλις τη σεζόν 1979-1980.


Το τρίποντο είναι... θρησκεία στο μπάσκετ! Σ' αυτό μπορεί να στηρίξει μία ομάδα σχεδόν τα πάντα. Τα παραδείγματα ομάδων που πέτυχαν τους υψηλούς τους στόχους βασιζόμενες στο μακρινό καλάθι, είναι πολλά. Στο κείμενο αυτό θα συναντήσουμε τον άνθρωπο που έγραψε ιστορία, πετυχαίνοντας το πρώτο επίσημο τρίποντο!

Ταξιδεύουμε στη σεζόν 1979-80. Είναι η πρώτη φορά που το ΝΒΑ έχει στοςυ επίσημους κανονισμούς του το καλάθι τριών πόντων (Στην Ευρώπη μπήκε το 1984). Μέχρι τότε το τρίποντο ήταν περισσότερο... πλάκα παρά κανονικό μπάσκετ!

Στις 12 Οκτωβρίου του 1979, ο Chris Ford των Boston Celtics πέτυχε το πρώτο καλάθι τριών πόντων και μπήκε στην ιστορία! Το πέτυχε σε βάρος των Houston Rockets.

Ford CB

Ποιος είναι ο Ford

Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1949 και υπήρξε επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και εξαιρετικός προπονητής. Ήταν περιφερειακός παίκτης με ύψος 1.96 και αγωνίστηκε για 10 σεζόν στο ΝΒΑ με το Detroit και τους Βoston. Κατέκτησε με τους Celtics το πρωτάθλημα του 1981 και ένα χρόνο αργότερα τερμάτισε την καριέρα του έχοντας σημειώσει 7314 πόντους.