Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Η on air καταστροφή μιας ζωής... (video)

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή. Η κακή στιγμή στην περίπτωση του καλαθοσφαιριστή Γιάνκοβιτς. Η στιγμή που σόκαρε την Ελλάδα και η τραγική συνέχεια.


Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς αγωνιζόταν την δεκαετία του 1990 στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο Πανιώνιος ήταν η ομάδα που τον έφερε στη Νέα Σμύρνη από τη Βοϊβοντίνα και τον Ερυθρό Αστέρα από τον οποίο είχε ξεκινήσει την καριέρα του το 1980.

bobanfsaa

Πολύ καλός παίκτης. Ένας πολύ καλός forward. Ο Πανιώνιος των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1990 ήταν μία εξαιρετική ομάδα επίσης. Όμως ο Γιάνκοβιτς δεν έμεινε στην ιστορία του μπάσκετ για το ταλέντο του.

Η μοιραία στιγμή

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Απριλίου του 1993. Ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα Ελλάδος. Ο διαιτητής Κουκουλεκίδης σφυρίζει επιθετικό φάουλ σε βάρος του Γιάνκοβιτς. Ο Μπόμπαν αντιδρά και κτυπά το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας. Μένει κάτω. Δεν μπορεί να σηκωθεί. Το κεφάλι του ματώνει. Αίματα παντού. Η σφοδρή σύγκρουση του Μπόμπαν με τη μπασκέτα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος στο κάτω μέρος του σώματός του.

Ο τότε συμπαίκτης του Μπόμπαν, Πι Τζέι Μπράου είχε πει για το συμβάν: «Ημουν μπροστά στη σκηνή του τραυματισμού του και αυτό το σοκ δεν θα μπορέσω να το ξεπεράσω ποτέ».

Jankovicggff

Ουδείς γνωρίζει τι πέρασε από το μυαλό του εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα. Τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκαν για να χτυπήσει με δύναμη το κεφάλι του στην μπασκέτα και να πέσει κάτω. «Γιατρέ βοήθησέ με. Δεν νιώθω τα χέρια μου και τα πόδια μου...» φωνάζει ο Μπόμπαν στον γιατρό του Πανιωνίου, τον Γιώργο Κατσιφαράκη.

Η επόμενη μέρα και ο θάνατός του

Ο Γιάνκοβιτς έμεινε για 13 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το θάνατό του. Πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς καθώς βρισκόταν σε ταξίδι μέσα σε πλοίο.
Ο γιος του Βλαδίμηρος, είναι σήμερα καλαθοσφαιριστής.